Proslava Velike Gospe u Voćinu

Svetkovinu Marijina uznesenja na nebo, 15. kolovoza požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević svečano je proslavio u biskupijskom marijanskom svetištu u Voćinu u zajedništvu s brojnim vjernicima. To je ujedno bilo i drugo biskupijsko hodočašće obitelji s brojnom djecom u Voćin, ali i prigoda da vjernici iz župa Đulovac i Voćin zahvale i obilježe spomen dvadesete obljetnice svoga doseljenja s Kosova u Hrvatsku.

Prije početka euharistijskog slavlja brojni su svećenici bili na raspolaganju vjernicima za sakrament pomirenja, a u crkvi se održavala marijanska pobožnost hodočasnika koju je predvodio đakon Zdravko Ticl.
Na početku misnog slavlja biskup je u zajedništvu s vjernicima uputio pozdrav Isusovoj Majci, a izrečene poklike narod je popratio marijanskom pjesmom. U uvodnom pozdravu biskup je izrazio radost što na veliku svetkovinu Uznesenja Marijina na nebo dolaze u Voćin upravo obitelji s brojnom djecom koje su budućnost Crkve te potaknuo doseljenike s Kosova da zahvale Majci koja ih je po domaćim ljudima s ljubavlju dočekala prije 20 godina kada su doselili u ove krajeve.

Biskup je započeo homiliju pitanjem: „Kako ste?“ te poticajnim riječima doveo vjernike od odgovora „dobro“ do „izvrsno“, jer kad se s Marijom uzdiže Bogu, malo tko može ostati nepromijenjen. Na početku svoga obraćanja vjernicima biskup je podsjetio da pred nama stoji lik jedne žene u njezinoj punoj ljudskoj ostvarenosti te se zapitao kojim je putem dospjela do tog stanja. Istaknuo je kako se našim ljudskim inicijativama mogu postići ograničeni uspjesi, ali da s obzirom na temeljna pitanja našeg postojanja, među kojima su zlo i smrt ne možemo učiniti gotovo ništa. Naglasio je kako usred ljudske povijesti postoje Božje inicijative, kojima je vrhunac Isusova žrtva ljubavi na križu i pobjeda nad smrću kao odgovor na naše stanje.
Potom je biskup rekao kako su Marijanska svetišta diljem Hrvatske i drugdje dragocjena mjesta na kojima hodočasnici Marijinim služenjem ulaze u dijalog s Bogom, prepoznaju istinu o sebi na njezinu primjeru, otvaraju se Isusovoj ljubavi s križa, obnavljaju svoje suradništvo s njime, postaju dionici Božje povijesti spasenja, uključujući se na taj način u onu razinu života koju samo Bog može darovati.
Pohvalio je obitelji doseljene s Kosova koje su uvijek bile otvorene životu te dodao, kako se i u obiteljima s brojnom djecom na svoj način ostvaruje dijalog između Boga i čovjeka. Dok je u Hrvatskoj sve više onih koji ne prihvaćaju brak kao Božju ustanovu, zajedništvo muža i žene, i dok se neki zalaganjem za medicinski potpomognutu oplodnju usuđuju stavljati na mjesto Boga i manipulirati začetim životima, supružnici se u obiteljima s brojnom djecom ne daju pokolebati prezirom ili omalovažavanjem konzumističkog i hedonističkog društva, nego uvjereni da je Bog položio u njihov brak budućnost naše zemlje, opredijeljeno s njime prihvaćaju brojnu djecu, stoje na strani života, kazao je biskup.
Na kraju propovijedi, msgr. Škvorčević je čestitao svima svetkovinu Marijina uznesenja, a vjernicima iz Đulovca i Voćina te obiteljima s brojnom djecom zahvalio na snažnom opredjeljenju za život.
Nakon popričesne molitve uz narodne marijanske napjeve krenula je procesija glavnim ulicama Voćina u kojoj su sudjelovala djeca u bjelini, mladi u narodnim nošnjama, biskup, svećenici , bogoslovi, brojne obitelji i ostali vjernici. Na taj su način javno posvjedočili svoju vjeru i zahvalnost Majci Mariji. Po povratku u župnu crkvu slijedila je kratka služba hvala Isusovoj Majci pred likom Gospe Voćinske praćena tradicionalnim marijanskim pjesmama. Taj čin pobožnosti zaključili su zajedničkom molitvom Gospi Voćinskoj.
Poslije svete mise te odmora i druženja obitelji u parku i lijepoj prirodi, održan je susret obitelji s biskupom Antunom u Hrvatskom domu nasuprot crkvi. Na početku susreta msgr. Škvorčević je pozdravio brojne obitelji i Željku Barbarić, voditeljicu biskupijskog centra „Pro vita et familia“ te izrazio svoje veliko poštovanje prema obiteljima s brojnom djecom. Zahvalio im je za žrtvu i ljubav kojom prihvaćaju i odgajaju djecu, uvjeravajući ih da su se po svojoj djeci već upisali u Božju vječnost, jer ih on nije stvorio tek za kratki ovozemaljski život. Potom je gospođa Jasna Černušak iz Požege posvjedočila o svom bračnom životu i odgoju djece koji je snažno povezan s vjerom. Na kraju susreta biskup je poželio prisutnima da im Marija bude pomoćnicom u odgoju djece. (www.pozeska-biskupija.com)

[nggallery id=61]