Viro uskočio i pomogao Dalmacijavinu

Nakon otvaranja stečaja, u splitskom Dalmacijavinu ponovno je oživjela proizvodnja. Od 450 radnika u Splitu, Hvaru i Drnišu 230 ih je vraćeno na posao, a osim vina i soka Pipi ponovno se proizvode i žestoka pića, nekoć najunosniji dio proizvodnje, premda tvrtka zbog starih dugova državi za trošarine nema trošarinski broj. Taj problem stečajni upravitelj Dalmacijavina Perica Mitrović riješio je suradnjom sa šećeranom Viro, koja je Dalmacijavinu osigurala sirovinu, poslavši cisternu od 29 tisuća litara alkohola, na koji je platila i trošarinu. Zahvaljujući tom ugovoru već se u pogonima u splitskoj Sjevernoj luci ponovno proizvodi stari Dalmacijavinov Pelinkovac, votka, a ovaj tjedan započinje i proizvodnja brendija Vecchia, te travarice.

Viro je, kaže Mitrović, dugogodišnji poslovni partner i proizvođač etilnog alkohola, te dodaje da je zahvaljujući njihovoj ponudi za pomoć u mogućnosti osigurati funkcioniranje Dalmacijavina. Za tvrtku koja prolazi stečaj pokretanje proizvodnje izuzetno je važno, jer, napominje Mitrović, nije jednako u stečaju prodavati ako je ključ u bravi ili ako ima proizvodnje. No, ima li Viro i veće ambicije prema Dalmacijavinu, Mitroviću nije poznato i ne želi prejudicirati. “U srpnju sam raspisao natječaj za zakup pogona u Dalmacijavinu, no još se nitko nije javio s ponudom. Bili su tu potencijalni zakupci iz Italije i Kine, no dok ne dobijem pismenu ponudu, ništa ne se može smatrati ozbiljnim”, kaže Mitrović, koji dodaje i da bi Virovo preuzimanje Dalmacijavina operativno bilo dobro rješenje, budući da tvrtka ima sirovinu, etilni alkohol i šećer, ali s obzirom da se na njegov natječaj nisu javili s ponudom, za konkretan odgovor o interesima Vira upućuje na predstavnike tvrtke.

“Točno je da smo izašli u susret Dalmacijavinu, a na isti način smo pomagali i zagrebački Badel 1862 kada je bio u teškoćama i nije imao trošarinski broj. Kao proizvođačima šećera i etilnog alkohola naravno da nam nije svejedno kako stoje naši veliki kupci u Hrvatskoj. U ovom trenutku važno je da se Dalmacijavino spasi i održi, no ne mogu potvrditi da je iza toga pokušaj preuzimanja”, odgovorio je na upit Poslovnog predsjednik Uprave Vira Željko Zadro. Poznato je da je jedan od suvlasnika Vira, Marinko Zadro, nekad bio u proizvodnji alkoholnih i bezalkoholnih pića, kao direktor i vlasnik 42 posto Badela. (www.poslovni.hr)