5. SKOK – sajam konja i opreme za konje u Gudovcu

Na Sajamskom prostoru Gudovac 25. i 26. svibnja i ove će se godine održati čak četiri sajamske manifestacije, od kojih je jadna 5. SKOK – sajam konja i opreme za konje.
Sajam konja organizira se radi promicanja, očuvanja i unaprjeđenja uzgoja konja u Republici Hrvatskoj. Važno mjesto zauzet će autohtona pasmina konja hrvatski hladnokrvnjak i

Središnji savez udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka, koji će održati i promociju knjige o deset godina svog djelovanja.
Prema riječima predsjednika Udruge slavonskih uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka Čađavica Ivana Dugaje, čija je udruga od početka članica Saveza, Savez je postao samostalni nositelj uzgojnog programa te pasmine.
Od samog početka uspostavljena je suradnja s mnogim državnim institucijama, a najuža s Hrvatskim stočarskim centrom. Iz te suradnje proizašao je veliki broj pomaka kako u genetskom unaprjeđenju, tako i u promidžbi pasmine konja. Iz godine u godinu povećava se broj uzgajivača i grla, pa tako čađavačka udruga danas ima oko 420 grla, što je u odnosu na 2010. godinu stotinu grla više.
Među brojnim uzgajivačima i ljubiteljima konja na sutrašnjoj promociji monografije bit će i Ivan Dugaja. (www.icv.hr; kk; fotografija: ilustracija)