HZZ-ova brošura: Kamo nakon osnovne škole?

Kako se približavaju upisi u srednje škole za školsku 2013./2014. godinu, pojačavaju se aktivnosti profesionalnog usmjeravanja koje se provode u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Izbor budućeg zanimanja složen je proces, a u donošenju konačne odluke učenicima i njihovim roditeljima sve informacije su dobrodošle.
Na službenim stranicama Zavoda pet je regionalnih brošura ˝Kamo nakon osnovne škole?˝. Radi lakšeg snalaženja županije su grupirane unutar pet brošura – dalmatinske, primorske, sjeverozapadne, slavonske i središnje, a u svim brošurama zajedno dostupni su podaci i informacije važne pri upisu u srednje škole za cijelu Republiku Hrvatsku.
Od ove godine osmaši će se prijavljivati i upisivati u srednje škole elektroničkim putem. U ljetnom roku prijave za upise  šalju se do zaključno 26. lipnja, a konačna ljestvica bit će objavljena 5. srpnja. Osim elektroničkih upisa novost ove godine je i ta da u srpnju, dakle u ljetnom upisnom roku neće biti dva, nego samo jedan upisni krug.
Prijave za jesenski upisni rok počinju 19. i traju do 24. kolovoza, a konačne liste u tom roku bit će objavljene 29. kolovoza. Učenici upisani u oba roka trebaju potpisani obrazac o upisu dostaviti školi 2. rujna, na prvi dan nove školske godine.
Podsjetimo da se ove godine učenici mogu prijaviti na čak deset programa u najviše pet škola, rangiranih prema prioritetima. Već od svibnja, nakon prijava programa, moći će pratiti ‘privremene rezultate’, odnosno, iako bez ocjena iz osmog razreda, dobiti preliminaran uvid kako trenutačno stoje na listama. (www.icv.hr; kk)