Jasen Platenik – Uspon na tri vrha iznad 5000m

Djelatnik Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica Jasen Platenik uspješno se bavi planinarenjem niz godina i dosad je ostvario brojne uspone na sve značajnije hrvatske i slovenske vrhove Velebit, Biokovo, Mala Mojstrovka, greben Košute, Triglav i druge, planinario je i masivom Mont Blanca (Francuska) došavši na visinu od 4400 m, a savladao je i uspon na Weissecku (Austrija). U travnju ove godine ostvario je još jedan svoj cilj – odlazak u Nepal. O tome Jasen Platenik kaže:

– Zajedno s planinarima Nadom Đurin iz Križevaca i Josipom Kanižajem iz Koprivnice krenuo sam 21. travnja u Nepal zrakoplovom preko Budimpešte i Dohe do Kathmandua. Cilj nam je bio proći Mount Everest trekking i doći do baznog logora odakle vrhunski svjetski alpinisti poduzimaju uspon na sam vrh Everesta (8848 m), najviše planine na Zemlji. Željeli smo dohvatiti visinu od 5380 m, bez pomoći nosača. U Kathmanduu smo odsjeli u hotelu Thorong Peak, u kojemu odsjedaju Hrvati i Slovenci i na čijim se zidovima nalaze fotografije naše ženske alpinističke ekspedicije koja je osvojila vrh Everesta. Hrvatska je ovdje poznata i po Davoru Šukeru. Bila je to prilika za kupnju potrebnih zaliha, a zatim smo starim zrakoplovom stigli u Luklu (2800 m), početnu stanicu našeg 15-dnevnog trakkinga. Tamo smo, na sreću, pronašli sjajnog vodiča i nosača Bhima Bahadura, koji nam je bio prijatelj i najveća pomoć jer je dobro poznavao kraj, ljude i planinarske domove koje zovu lođ. Naš pohod na planine naziva se trekking, što znači uspon na planine, ali i upoznavanje domaćeg stanovništva i njihove kulture. To smo imali priliku već na početku, jer smo se susreli s ljudima u naseljima, te budističkom i hinduističkom kulturom, vidjeli poznate hramove i manastire, nazočili puđi, misnom obredu i slično. No, naš cilj je bio planinarenje, odnosno doći barem na dva vrha iznad 5000 metara, što tehnički nije neizvedivo, ali krije mnoge opasnosti – prije svega visinsku bolest, maglu, vjetar, pa je svakih 300 do 400 metara potrebna aklimatizacija, odmor, njihova poznata juha od češnjaka i vraćanje na početnu visinu.

Troje hrabrih trekkera uz napor uživalo je u prekrasnom pogledu na Everest, na Dudh Koshi River, bijelu rijeku s visećim  mostovima i molitvenim zastavicama, ali i ostvarenju svog cilja – uspon na čak tri vrha iznad 5000 m: neimenovani vrh ispod Naogkar Tshangana 5080, Kala Patthar 5550 i Gokyo Peak na 5360 m s najljepšim pogledom na Mount Everest.

Jasen Platenik iz Nepala nosi neizbrisive planinarske uspomene, ali i dojmove u susretu s ljudima, njihovim običajima, toplini s kojom primaju došljake. Fotografije će ga podsjećati na Gokyo jezera, Namche Bazar, Kathmandu zagađen ispušnim plinovima, ali lijep i upečatljiv po kulturnim spomenicima. Sjećat će se i dal bata, jela od riže, čilija, povrća i mesa od jaka, jakog crnog čaja, ali i dobrog piva, te cijena hrani, piću i prenoćištu koje se povećavaju svakim usponom. Sve je to dio ove avanture koju bi Jasen rado ponovio, a za sve doživljeno reći će DANE BAT – hvala.

Dio planinarskih želja je ostvaren. Sada je na redu Južna Amerika i njezin najviši vrh, Akonkagva, naravno kada se prikupi novac, a do tada, po tko zna koji put, čeka ga naš Velebit. (www.icv.hr; mv)

[nggallery id=1793]