Na današnji dan: 28. svibnja

Održana prva smotra Zbora narodne garde
Predsjednik Republike Hrvatske objavio je 28. svibnja 1991. smotru Narodne garde na stadionu Nogometnog kluba Zagreb. Bila je to prva službena smotra postrojbe koja je predala prijavak Predsjedniku, pa je i sam čin označio povijesno osnivanje hrvatskih oružanih snaga. Vi ste danas položili prisegu i preuzeli veliku i plemenitu obvezu – rekao je gardistima predsjednik Hrvatske doktor Franjo Tuđman. Nadam se da ćemo demokratskim putem spriječiti one koji nam žele raditi o glavi. Ali, bude li potrebno branit ćemo svi skupa, do posljednjeg, svoju slobodu i suverenost. Ispred predsjednika bili su postrojeni i Združeni odred policije, Mornarička brigada Zbora narodne garde, plave beretke, diverzanti, padobranci i pripadnici motoriziranih, zračnih, te protuoklopnih i protuzračnih jedinica. Također, uz puno simbolike, nazočni su bili i sinjski alkari. Bila je to okosnica mlade hrvatske vojske koja će u nekoliko sljedećih godina tehnički i ekipno osnažiti i postati respektabilna regionalna sila. U ratu što su ga nametnule srbočetničke snage, ta će vojska oslobađati dio po dio Hrvatske da bi u nevjerojatno djelotvornim i brzim akcijama Bljesak i Oluja oslobodila sve središnje dijelove Hrvatse. Srbočetničke postrojbe neće više okušavati snagu te vojske pa će se posljednje okupirano područje, istočna Slavonija, mirno reintegrirati u Hrvatsku. Velika svjetska vojna učilišta ne kriju podatak kako se akcije Bljesak i Oluja, što su ih izvele hrvatske postrojbe, izučavaju na njihovim katedrama. A vrhunac priznanja mladoj i modernoj europskoj vojsci uslijedio je nekoliko godina poslije u svibnju 2000. kada je Hrvatska primljena u Partnerstvo za mir i tako postala pridruženom članicom NATO snaga.

Započela bitka između Lidije i Medije
Godine 585. p.n.e. kod rijeke Halys (danas Kizilirmak u Turskoj) došlo je do bitke između vojski Lidije i Medije, zadnje bitke petnaestogodišnjeg rata koji su vodili vladari Allyates II. i Cyaxares. Rat koji je počeo zbog uvrede i osvete u kojoj je ubijen Cyaxaresov sin, naglo je završio kada je usred bitke došlo do pomrčine Sunca. Preplašeni vojnici odmah su prekinuli borbu misleći kako se bogovi ljute zbog sukoba, a primirje je dogovoreno u vrlo kratkom roku razdvajajući sukobljena kraljevstva na rijeci koja je bila poprište sudbonosne bitke. Pomrčinu koja je prekinula bitku i rat, ranije je, što sukobljene strane nisu znale, predvidio grčki filozof Tales. Značaj te bitke je najveći upravo zbog mogućnosti točnog određivanja datuma pa je tako bitka kod Halyse, poznata i kao ‘bitka od pomrčine’, najraniji događaj kojem se s apsolutnom preciznošću zna točno vrijeme odvijanja što je arheolozima uvelike olakšalo sklapanje nepoznatih dijelova povijesne slagalice.

Rođene prve svjetske petorke koje su preživjele djetinjstvo
Pokraj Callendera u Ontariu 1934. godine rođene su petorke Dionne, prve svjetske petorke koje su preživjele djetinjstvo. Uz to, kćeri Oliva i Elzire Dionne prve su i jedine jednojajčane ženske petorke zabilježene u svijetu. Annette Lillian Marie, Cécile Marie Emilda, Émilie Marie Jeanne, Marie Reina Alma i Yvonne Edouilda Marie, rođene su dva mjeseca prerano, a obitelj do tog trenutka nije niti slutila da čeka pet prinova. Redoslijed kojim su rođene nije poznat, a liječnik i dvije babice koje su ih porodile prvih nekoliko dana nisu vjerovali da će bebe preživjeti. No, kako su se i majka i kćeri oporavile i dobro napredovale, a vijest o njima se širila u priču se upetljala vlada države Ontario, proglasila roditelje nesposobnima, stavila djecu pod svoju zaštitu do 18. rođendana, a skrbništvo nad djecom predala liječniku koji ih je porodio. Kao razlog za taj potez vlasti su navele roditeljsku nemogućnost odgoja, no iza ‘dobrih namjera’ krila se puno prizemnija namjera – pretvaranje petorki u turističku atrakciju. Taj plan je vrlo brzo proveden u djelo gradnjom kompleksa ‘jaslica’ koje je imalo ograđeno igralište kako bi turisti i posjetioci mogli gledati petorke u igri. Tijekom odrastanja, koje je bilo u velikoj mjeri kontrolirano, sestre je dolazilo pogledati oko 6 tisuća ljudi na dan, a to je, uz razne suvenire koje su prodavali u mjestu, državi Ontario tijekom godina donijelo nevjerojatnih 51 milijun dolara zarade. Roditelji su skrbništvo nad kćerima uspjeli dobiti tek 1943. nakon čega se obitelj polako počela vraćati u koliko toliko normalno stanje. Danas više niti jedna od pet sestara nije živa, Émilie je umrla s 20 godina tijekom napada astme, Marie s 35 od poslijedica moždanog udara, Yvonne sa 67 od tumora, a Cécile i Annette sa 74 godine od starosti.

Osnovana Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO)
Palestinska oslobodilačka organizacija – PLO, (arapski: Munazzamat al-Tahrir al-Filastiniyyah), osnovana je 1964. godine od strane Arapske lige i to kao političko predstavništvo palestinskih izbjeglica u sukobu s Izraelom koji je 1948. formiran na biblijskim prostorima koje su Arapi smatrali svojima. Kao vojna i politička organizacija PLO je jedan od glavnih sudionika izraelsko-arapskog konflikta. U početku je organizacija bila pod potpunom dominacijom egipatske vlade, no s vremenom je politika ublažena pa je od terorizma, potpunog odbijanja priznanja prava na postojanje Izraela i zalaganja za njegovo nasilno uništenje, došlo do formiranja hijerarhijske strukture autonomne Palestinske uprave na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze. PLO danas priznaje Izrael, a zauzvrat ih je Izrael priznao kao legitimnog predstavnika palestinskog naraoda. Organizaciju sačinjavaju Fatah (Nacionalni oslobodilački pokret Palestine) koji je najveća grupa sa nacionalističko-socijaldemokratskim usmerenjem, PFLP (Nacionalni front za oslobođenje Palestine), DFLP (Demokratski front za oslobođenje Palestine), PPP (Palestinska narodna partija), PLF (Palestinski oslobodilački front, frakcija Abu Abasa) i drugi manji, mahom lijevo orjentirani pokreti. Nesporni i legendarni vođa PLO-a najduže je bio Jaser Arafat (arapski: Abu Amar), koji je organizaciju vodio od 1969. pa sve do smrti 2004. kada ga nasljeđuje današnji vođa Fataha, Mahmud Abas.

Proglašena Pariška komuna
Politička gibanja koja se od velikog revolucionarnog bunta 1789. nisu smirivala tijekom devetnaestoga stoljeća dosegla su ponovno vrhunac ljeto 1870. kad je Napoleon Treći neoprezno objavio rat Pruskoj. Nedovoljno izvježbana i slabo naoružana francuska vojska nije se mogla nositi s mnogo spremnijim Bismarkom te ubrzo Francuska pada na koljena, i moli primirje.
Ta vojna, politička i moralna kapitulacija uzbunila je francusku javnost i narod 18. ožujka 1871. izlazi na ulice. Strah od narodnoga gnjeva prisiljava vladu na bijeg u Versailles. Tamo sa zaprepaštenjem i strahom dočekuju izvještaje o sve većoj razjarenosti puka, koji zauzima Pariz i proglašava revolucionarnu vlast, tzv. Komunu.

Rođen Joseph–Ignace Guillotin
Francuski liječnik Joseph-Ignace Guillotin, koji se osobno protivio smrtnoj kazni, ali je kao član Konstitutivnog vijeća na njegovom zasjedanju 1789. predložio da se osuđenike treba pogubiti ‘brzo i bezbolno jednostavnim mehanizmom za dekapitaciju’ zbog čega je giljotina, koju on sam nije izumio, ipak nazvala njegovim imenom, rođen je u Saintesu 1738. godine.

Rođen Ian Fleming
Engleski vojni obavještajac, pisac i novinar Ian Fleming, jedan od najuspješnijih autora svog vremena isključivo zahvaljujući najpoznatijem špijunu svijeta – Jamesu Bondu, ‘boem’ stalno s cigaretom u jednoj i čašicom u drugoj ruci koji je za sebe rekao kako nikada nije imao literarnih pretenzija, iako su mu knjige prodane u više od 40 milijuna primjeraka, rođen je 1908. godine u Londonu.

Rođen Michael Tyler
Američki glumac James Michael Tyler, najpoznatiji po ulozi Gunthera u NBC-ovom sitcomu Friends, te ulogama u filmovima The Disturbance at Dinner, Foreign Correspondents, Motel Blue i Live With It, te brojnim gostovanjima u raznim TV serijama, rođen je u Winoni u Mississippiju 1962. godine.

Rođena Kylie Minogue
Australska glumica i pjevačica Kylie Minogue, jedna od najpoznatijih i najuspješnijih pop pjevačica u svijetu, ikona glazbe i stila s više od 40 milijuna prodanih singlova i 25 milijuna prodanih albuma, autorica hitova The Loco-Motion, Je Ne Sais Pas Pourquoi, Especially For You, Shocked, Where The Wild Roses Grow, Did It Again, Spinning Around, Can’t Get You Out Of My Head, Chocolate i brojnih drugih, rođena je 1968. godine u Melbourneu.

Rođen Jesse Bradford
Američki glumac Jesse Bradford, zapamćen po nastupima u filmovima Presumed Innocent, King of the Hill, Hackers, Romeo + Juliet, Bring It On, Flags of Our Fathers i drugima, rođen je u Norwalku u Connecticutu 1979. godine.

Preminuo Leopold Mozart
1787. godine preminuo je Leopold Mozart, austrijski skladatelj. (www.icv.hr, mh; Fotografija: morh.hr)