Na današnji dan: 30. svibnja

Uvedena kuna kao nacionalna valuta
1994. godine Hrvatska je uvela kunu kao nacionalnu valutu.

Održan svečani mimohod Hrvatske vojske kao uvod u “Oluju”
1995. godine na zagrebačkom Jarunu održan svečani mimohod Hrvatske vojske, što je bio uvod u veličanstvenu akciju Oluja.

Konstituiran prvi Sabor nakon demokratskih izbora
Konstituiran prvi višestranački Sabor Republike Hrvatske. Za predsjednika Republike izabran je Franjo Tuđman, za predsjednika Vlade Stjepan Mesić, a za predsjednika Sabora Žarko Domljan. Do 2001. godine, taj se dan slavio kao Dan državnosti.

Provedeni prvi demokratski višestranački izbori u Republici Hrvatskoj
Prvi demokratski višestranački izbori u Republici Hrvatskoj provedeni su 1990. godine. Temeljem Ustava iz iste godine Sabor Republike Hrvatske (kako je prvotno bio naziv za Hrvatski sabor, uveden još amandmanima na Ustav SR Hrvatske 1990. godine) imao je dva doma: Zastupnički dom i Županijski dom.

Spaljena Ivana Orleanska
Stogodišnji rat pred sam kraj počeo se okretati na francusku stranu, jer su njihove snage predvođene Ivanom Orleanskom u naletu osvojile nekoliko važnijih gradova. No, Englezi su spretni i u spletkarenju i uspješno su posijali razdor u francuske redove, što je rezultiralo hvatanjem Ivane Orleanske. Nakon nekoliko dana mučenja i ispitivanja, Ivana Orleanska živa je spaljena na današnji dan 1431. godine.

Prvi puta oglasilo se zvono na Big Benu
Najpoznatiji svjetski sat nalazi se na londonskom Big Benu, zvoniku na sjevernoj strani Westminsterske tvrđave. Poznat i kao Clock Tower, ova građevina dobila je nadimak po nadimku zvona koje otkucava točno vrijeme, što se kasnije proširilo i obuhvatilo cijelu građevinu. Prvi puta zvono se oglasilo pred ravno 152 godine.

Pala Pariška komuna
Dvomjesečna vladavina Pariške komune, Iako je formalno ona bila obična “Općina Pariz”, ipak je zbog svojih kontroverznih proglasa i dekreta postala jedan od najbitnijh povijesnih događaja za sve radikalne i revolucionarne socijalističke pokrete. Sve najprisutnije revolucionarne struje u Pariškoj komuni – anarhizam, marksizam, blankizam i komunalizam su bile socijalističkog porijekla i iako su one inače u međusobnom konfliktu (zbog kojeg se tad već bila raspala Prva internacionala), u Parizu su svi međusobno surađivali i nije bilo bitnih internih sukoba. Zbog toga i danas razni anarhisti i marksisti slave Parišku komunu kao jedan od najvećih i najbitnijih događaja u njihovoj povijesti. Pariška je komuna pala na današnji dan 1871. godine.

“Potraga za Nemom” u prvom tjednu ostvarila rekordnu zaradu za jedan animirani film
2003. godine film “Potraga za Nemom” počeo se prikazivati u Sad-u, a u prvom vikendu prikazivanja zaradio 70 milijuna dolara, što je tada bila rekordna zarada za jedan animirani film.

Rođen Ferdo Livadić
1799. godine rođen je Ferdo Livadić, hrvatski skladatelj.

Rođen Vladimir Nazor
1876. godine rođen je Vladimir Nazor, hrvatski književnik. Vladimir Nazor koji je brojnim stihovima i pregrštima proze snažno obogatio hrvatsku književnost rodio se 30. svibnja u Postirama na otoku Braču. Školovanje i kasnije službovanje odvelo ga je s rodnoga otoka kojemu se samo jednom nakratko vratio. Od gimnazije u Splitu, preko studija prirodnih znanosti u Grazu i Zagrebu, Nazor je najviše vremena proveo u Istri i Hrvatskom primorju.Rođenjem čakavac Nazor je bio zaljubljenik u štokavski. Počeo je Slavenskim Biblijskim legendama, Živanom, Dionizijevskim pjesmama, vrtlogom sjajnih boja, životnošću, strastvenošću ljudske naravi. Iako generacijski u pokretu takozvanih mladih, Nazor ni u čemu ne preuzima zasade moderne: artizma i dekadencije.

Preminuo Voltaire
1778. godine preminuo je Voltaire, francuski književnik, povjesničar i filozof. Kao talentiran pisac epigrama, duhovit kozer i satiričar, zarana je ušao u mondene pariške salone. U tom krugu, veselo i bezbrižno provodeći život, kod Voltairea se rano razvila težnja za nesputanim, slobodnim odnosima kao i skeptički pogled na svijet.

Preminuo Miroslav Feldman
1976. godine preminuo je Miroslav Feldman, hrvatski književnik. Pisao je psihološke drame s elementima groteske te djela s naglašenom socijalnom kritikom u kojima satirički progovara o pojavama u hrvatskoj provinciji i o životu viših društvenih slojeva. (www.icv.hr, mh)