Obavijest voćarima

U danima vikenda zabilježena je infekcija gljivicom uzročnikom krastavosti jabuke (Venturia inequalis). Učestale oborine pogodovale su infekciji pa je potrebno ponoviti zaštitu lisne mase jer se i dalje predviđa nestabilno vrijeme.

U voćnim nasadima, posebno sorte Idared, uočene su jake zaraze gljivicom uzročnikom pepelnice jabuke (Podospharea leucoticha). Takve  zaraze potrebno je mehanički odstraniti i obaviti zaštitu. Primijeniti najmanje puta korišteni preparat i izmijeniti sredstva!

Jabučni savijač – potrebno je obaviti zaštitu protiv navedenog štetnika radi pojačanog leta, kao i protiv minera kružnih mina u voćnjacima gdje su zabilježene mine na listovima. Osim toga, primijećena je i visoka populacija lisnih uši na listovima.

Obavijest proizvođačima lijeske!

Od sredine svibnja pa sve do sredine lipnja potrebno je obaviti zaštitu lijeske protiv najvažnijeg štetnika koji uzrokuje opadanje i crvljivost lješnjaka – ljeskotoča (Curculio nucum). Taj štetnik buši rupe u plodovima, te odlaže u njima jaja iz kojih se razvije jedna ličinaka koja izgriza unutrašnjost plodića. U takvom oštećenom plodu razvijaju se gljivice i on opada. Ljeskotoč ima jednu generaciju godišnje s dugim periodom prisutnosti. Suzbijanju je potrebno pristupiti ako se na grmu lijeske nalazi više od 3-4 odrasla oblika pipe.

 

Obavijest proizvođačima trešnje!

Vlasnicima nasada trešnje preporučamo da postave žute ploče u nasadu radi praćenja leta trešnjine muhe. Ona uzrokuje crvljivost plodova trešnje kasnijih rokova dozrijevanja koji nisu tržišno upotrebljivi.

Ako se primijeti jedna muha na dvije postavljene ploče, potrebno je pristupiti suzbijanju s insekticidom  (www.icv.hr)