Održan 3.CRO-HU BIKE TOUR

Međunarodna biciklistička manifestacija 3.CRO-HU BIKE TOUR održana je u nedjelju 26. svibnja 2013. god., u organizaciji Odsjeka za turizam, Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Virovitica, Gradskog poglavarstva Szentlorinc, Mađarska i Biciklističkih udruga: KEKS – Klub za ekspedicionizam i sport Virovitica i Szentlorinc Kerekparos Klub, te suorganizaciji Općine Pitomača, Turističke zajednice općine Pitomača i Rekreacijskog društva Zeleno srce iz Pitomače.

Pedesetak biciklista prošlo je rutu dugu 33 km, od Bušetine, preko Okrugljače, Križnice, Pitomače, Grabrovnice do Otrovanca.

Cilj manifestacije je jačanje prijateljskih odnosa hrvatskih i mađarskih stanovnika, poticanje bavljenja biciklizmom iz razloga jačanja zdravlja, a uz smanjenu upotrebu motornih vozila i smanjenje ekološkog zagađivanja, te promocija turističkih itinerera – biciklističkih staza i turističkih destinacija Virovitičko-podravske županije.

Mađarsko izaslanstvo predvodio je Mark Gyorvary, gradonačelnik Szentlorinca iz Mađarske. Sve sudionike ove međunarodne biciklističke manifestacije je sponzorstvom „Croatia osiguranje“ osigurala policom osiguranja od nezgode.

Organizatori i suorganizatori zahvaljuju MUP-u RH, Policijskoj upravi Virovitičko-podravske županije, koji su policijskom pratnjom osiguravala sigurnost sudionika manifestacije i nesmetano odvijanje prometa.

Start Bike Tour-a bio je u Bušetini, gdje su sudionike pozdravili Tihomir Majstorović predsjednik općinskog vijeća općine i Hrvoje Miler iz općine Špišić Bukovice, te pater Vjekoslav Kocijan, nakon čega su se biciklisti uputili preko Okrugljače, do izletišta općine Pitomača na Križnici.

Nakon kraćeg zadržavanja, nastavili su put Pitomače, gdje su razgledali župnu crkvu sv. Vida u Pitomači, o čijoj povijesti ih je upoznao župnik Ivica Puškadija.

U Uredu Turističke zajednice općine Pitomača, Petar Šelimber, direktor TZ općine Pitomača, dao je informacije o turističkim sadržajima i ponudi Pitomače i  zapadnog dijela Virovitičko-podravske županije.

Biciklisti su iz Pitomače, nastavili prema Grabrovnici, gdje su razgledali Rodnu kuću Petra Preradovića, uz stručno vodstvo kustosa Tome Bana Mraka, koji ih je upoznao sa životom i radom ovog velikog hrvatskog pjesnika.

Iz Grabrovnice nastavili su do Otrovanca, gdje je, uz zajedničko druženje, nakon 33 km, završen 3. Susret CRO HU BIKE TOUR.

To je treća po redu biciklistička manifestacija, a prva CRO-HU BIKE TOUR (30,5 km duga ruta – Lukač – Gradina – Suhopolje – Virovitica), održana je 20. Svibnja 2012.god.,a sudjelovalo je preko 40 sudionika iz Mađarske i Hrvatske. Druga HU CRO BIKE TOUR, Szentlorinc, Mađarska, 34 km  duga ruta – Szentlőrinc – Bükkösd – Hetvehely – Abaliget – Orfű), održan je 23. Rujna 2012., a sudjelovalo je preko 60 sudionika iz Hrvatske i Mađarske.

Kroz EU projekte iz IPA programa prekogranične suradnje Hrvatske i Mađarske, s obzirom na koristi od cikloturizma i brendiranja destinacije, pridaje se značaj poticanju izgradnje mreže biciklističkih staza, a što naglašava ova treća, kao i protekle dvije manifestacije.

Ove manifestacije iniciraju oživotvorenje u Hrvatskoj i Mađarskoj, ideje projekta IPA prekograničnog programa Hrvatska -Mađarska „Doživite i uživajte u Dravskoj nizini biciklom“, a koji zajednički realiziraju Virovitičko-podravska županija i grad Szenlorinc iz Mađarske. (hgk)