Panonski drvni centar na 10. Drvno-tehnološkoj konferenciji u Opatiji

U Opatiji je 27.-28.05.2013. održana jubilarna 10. Drvno-tehnološka konferencija. Radi se o središnjem sektorskom okupljanju drvne industrije i šumarstva u Republici Hrvatskoj i zemljama Regije na kojem preko 250 sudionika tradicionalno rezimira sektorske prilike, poslovne trendove te iznosi prijedloge za poboljšanje stanja u budućim razdobljima.

Konferenciji su prisustvovale vodeće tvrtke, državni dužnosnici iz pripadajućih resora, predstavnici EU institucija i strukovnih udruženja, dobavljači tehnologija, dizajneri, vodeći ekonomisti kao i predstavnici bankarskog sektora koji uobičajeno prati ulaganja u ovu gospodarsku granu.

Konačni zaključak konferencije je da drvna industrija ima snažan razvojni potencijal koji nije odgovarajuće volariziran u državnim strategijama, iako sektor ima veliku važnost u zadržavanju zapošljavanja u ruralnim područjima. Proizvodnja namještaja i proizvoda od drva na hrvatskom tržištu sve je lošija, a poslovi javne nabave ne vode računa o kapacitetima domaće industrije.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici Virovitičko – podravske županije, Igor Andrović, pomoćnik pročelnice Upravnog odjel za gospodarstvo, razvoj i poljoprivredu i Ivana Filipović, stručna suradnica za investicijsko-gospodarske projekte pri VIDRA-i – Agenciji za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije. Stručna suradnica u agenciji Ivana Filipović i voditeljica projekta predstavila je Panonski drvni centar kompetencija u kratkoj prezentaciji, naglašavajući pri tome važnost uspostave upravo takvog Centra radi jačanja konkurentnosti drvno – prerađivačkog sektora kako županije tako i šire Panonske regije. Podsjetimo da je projekt Panonskog drvnog centra u naprednoj fazi razrade tehničke dokumentacije i trenutačno je u fazi ishođenja lokacijske dozvole, a sam je u ožujku 2013. godine proglašen projektom od nacionalnog interesa od Hrvatskog klastera konkurentnosti drvno – prerađivačkog sektora. (ravidra.hr)