Na današnji dan: 28. lipnja

Okrunjena britanska kraljica Viktorija
Na današnji dan 1838. okrunjena je u Westminsterskoj opatiji britanska kraljica Viktorija. Ujedinjenim Kraljevstvom je vladala 63 godine i sedam mjeseci, a doba njene vladavine poznato je kao “viktorijansko doba” koje je obilježeno značajnim ekonomskim i tehnološkim napretkom. Kraljicom je postala u dobi od 18 godina nakon smrti Vilima IV., bila je vrlo dobro obrazovana i govorila je čak šest jezika – njemački, engleski, talijanski, grčki, kineski i francuski. Potaknula je seriju zakonskih reformi koje su donji dom parlamenta učinili utjecajnijim, a uloga monaha postala je više simboličnom nego političkom. Kraljicu Viktoriju naslijedio je njen sin Edvard VII.

Izvršen atentat na austrijskog prestonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu
Godine 1914. u Sarajevu je izvršen atentat na austrijskog prestonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu, na koje je iz pištolja pucao pripadnik organizacije Mlada Bosna Gavrilo Princip. Događaj se smatra izravnim povodom Prvom svjetskom ratu jer je Austro-Ugarska počela ratne operacije na Balkanu u koje su se uključile i druge europske sile. Franz Ferdinand je centraliziranu državu namjeravao pretvoriti u savez nacionalnih demokracija u kojem su ključnu ulogu trebali imati Nijemci, Mađari i Južni Slaveni.

Njemačka potpisala Versajski ugovor
1919. godine Njemačka potpisuje Versajski ugovor kojim je morala priznati krivicu za izbijanje Prvog svjetskog rata, izgubila sve kolonije, te prema kojem je morala plaćati golemu ratnu odštetu

Donijet Vidovdanski Ustav
1921. godine krnja beogradska Skupština Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca donijela Vidovdanski ustav.

Crna Gora postala 192. članicom UN-a
2006. godine Crna Gora postala 192. članica UN-a nakon što je Opća skupština UN-a jednoglasno odobrila rezoluciju kojom se odobrava primanje Crne Gore u članstvo UN-a.

Prvi sin Diane i princa Charlesa službeno nazvan William
Princeza Diana i princ Charles na današnji dan 1982. godine su službeno odlučili svom prvom sinu, koji je rođen osam dana ranije, dati ime William. Puno ime mu je William Arthur Philip Louis Mountbatten-Windsor, a jednom kad stupi na tron mogao bi uzeti ime William V.

Izdan sngl Fame Davida Bowiea
David Bowie je 1975. izdao singl Fame kojeg su napisali John Lennon i Carlos Alomar. Fame, koji je izašao na albumu Young Americans, zauzeo je prvo mjesto na glazbenim ljestvicama i označio početak velike karijere Davida Bowiea.

Rođen Henry VIII
1491. godine rođen je engleski kralj Henry VIII. Svojim prvim potezima Henrik je kao novi vladar htio ukazati da će se njegova vladavina razlikovati od vladavine njegova oca. Prvo je uklonio vodeće ličnosti iz vlasti Henrika VII, a nakon toga je na vanjskom planu počeo voditi drugačiju politiku od miroljubive politike svoga oca. Henrik je sebe smatrao ratničkim kraljem. U svojim mlađim godinama veći dio energije posvetio je nadmetanju s drugim državama tog razdoblja, upadljivom razmetanju i razvoju dinastičkog ponosa, a manje nacionalnim interesima. Njegov život i vladavinu opisao je William Shakespeare u svojoj povijesnoj drami Henrik VIII.

Rođen Jean Jacques Rousseau
1712. godine rođen je Jean Jacques Rousseau slavni francuski književnik i filozof. Zanimljiva su njegova filozofska stajališta pa je tako čovjek, po Rousseau, od prirode dobar i nije počinio nikakav istočni grijeh već ga je pokvarila civilizacija i kultura. Po njemu sav napredak znanosti, umjetnosti, tehnike i privrede znači gubitak izvorne ljudskosti, zdrave prirodne sreće i harmonije. “Čovjek je rođen slobodan, a ipak svugdje je u okovima”! – u toj je početnoj rečenici u djelu Društveni ugovor sadržan i Rousseauov politički kredo: stvaranje suverene i slobodne građanske države u kojoj opća volja (volonté généralé – koja, međutim nije identična s voljom svih – volonté de tous) mora postati izvorom i temeljem svakog prava.

Rođen Peter Paul Rubens
1577. godine rođen je Peter Paul Rubens, flamanski slikar. Peter Paul Rubens je bio značajna osoba baroknog slikarstva 17. stoljeća i pokretač novog slikarstva pokreta, boja i senzualnosti. Najpoznatiji je po svojim protureformatorskim oltarnim slikama, portretima, pejzažima, i povijesnim slikama mitoloških i alegorijskih tema. Uz veliki studio u Antwerpenu gdje je stvarao slike popularne kod plemstva i kolekcionara cijele Europe, Rubens je bio klasično obrazovan u humanističkoj školi, sakupljač umjetnina i diplomat koji je proglašen vitezom od kraljeva Filipa IV. Španjolskog i Karla I. Engleskog.

Rođen Luigi Pirandello
1867. godine rođen je Luigi Pirandello, talijanski književnik. Godine 1934. dobio je Nobelovu nagradu za književnost.
Djela su mu prožeta tragičnim humorom, a u njima iznosi ideje o iluzornosti realnog života i realnosti subjektivnih iluzija. Sve drame je sakupio u zbirci “Gole maske”. Najpoznatija drama mu je “Šest lica traži autora”. (www.icv.hr, mh; Fotografija: Wikipedija)