Na današnji dan: 27. lipnja

Osnovana Dubrovačka Republika
Na današnji dan 1358. osnovana je Dubrovačka Republika. Venecija je Zadarskim mirom izgubila otoke i gradove od Kvarnera do Drača, a Dubrovnik je priznao vlast hrvatsko-ugarskog kralja Ludovika I. Anžuvinca. Višegradskim ugovorom regulirani su odnosni između Dubrovačke Republike i kralja koji je primao godišnji danak od 500 dukata, a zauzvrat se nije miješao u unutarnje poslove Republike. Ukinuta je početkom 1808.

Zdrobljen legendarni crveni fićo od strane JNA
1991. godine demonstrirajući silu po osječkim ulicama jedan je tenk JNA zdrobio crvenog fiću u strašnom prizoru kojeg su objavile sve svjetske agencije.

Otvorena nova dionica Autoceste A1 od Dugopolja do Šestanovca
2007. godine otvorena je nova dionica Autoceste A1 od Dugopolja do Šestanovca, dužine 37 kilometara.

Otvoren prvi atomski reaktor za proizvodnju električne energije u velikom obujmu
U ruskom gradiću Obninsku (u blizini Moskve) 1954. otvoren je prvi atomski reaktor na svijetu za proizvodnju električne struje u velikom obujmu. Broj stanovnika Obninska ubrzo se udvostručio zbog potrebe za radnom snagom, a u gradu se i dan danas nalaze brojni instituti za atomska istraživanja, medicinsku radiologiju, meteorologiju i svemirsku tehniku.

Američka tenisačica šokirala Wimbledon bijelim pripijenim kombinezonom
Bivša američka tenisačica Anne White šokirala je gledatelje i organizatore tradicionalno konzervativnog Wimbledona 1985. White se na terenu pojavila u bijelom pripijenom jednodijelnom kombinezonu s dugim rukavima i dugim nogavicama. Meč je prekinut zbog mraka nakon drugog seta, a glavni sudac ju je sutradan zamolio da odjene nešto prikladnije.

Muhammad Ali objavio treći prekid svoje boksačke karijere
Legendarni boksač Muhammad Ali 1979. je službeno objavio svoj treći prekid karijere. Iako je rekao da povratka ovoga puta sigurno neće biti, u ring se vratio nedugo nakon toga i upisao poraz od Larryja Holmesa.

Bill Gates povukao se s mjesta direktora Microsofta
Bill Gates povukao se 2008. s mjesta direktora Microsofta. Mjesto je prepustio Rayu Ozzieju i Craigu Mundieju kako bi se mogao više posvetiti zakladi Bill & Melinda Gates Foundation. U Microsoftu je i dalje aktivan, ali ima nepuno radno vrijeme.

Rođena Khloe Kardashian
1984. godine rođena je Khloe Kardashian, reality zvijezda, poslovna žena, modna dizajnerica, pisac, glumica i voditeljica. Najviše se istaknula kao član obitelji Kardashian sudjelujući u reality showu “Ukorak s Kardashianima”.

Rođen Tobey Maguire
1975. godine rođen je Tobey Maguire, američki filmski glumac. Tobey Maguire osvojio je s filmom “Pleasantville” nagradu Saturn u kategoriji najbolje izvedbe mladog glumca/glumice. Istu nagradu dobio je za ulogu u filmu Spider-Man 2, u kategoriji najboljeg glumca.

Rođena Hellen Keller
1880. godine rođena je Hellen Keller, američka književnica i aktivistica. Od djetinjstva je bila slijepa i gluha. Nakon dugotrajnog procesa uspjela je naučiti sporazumijevati se s okolinom te završiti školu. Naučila je nekoliko stranih jezika, a u učenju je iskazala izvanredan smisao za književni i znanstveni rad. Doktorat iz filozofije je obranila na Radcliffe Colledgeu. Zbog toga je postala jednom od najpopularnijih ikona američke popularne kulture i simbol invalida koji uspijevaju prebroditi svoju hendikepiranost. Kasnije je djelovala kao socijalna radnica.

Preminuo Dragutin Tadjanović
2007. godine preminuo je Dragutin Tadijanović, hrvatski pjesnik. Prvu pjesmu (Tužna jesen) objavio je u đačkoj “Omladini” 1922. pod pseud. Margan Tadeon, a pod svojim imenom počinje objavljivati 1930. u “Književniku” i “Hrvatskoj reviji”. Objavio je oko 500 pjesama u dvadesetak zbirki, a priredio je i nekoliko izdanja svojih izabranih i sabranih djela. Radio je kao urednik službenog lista „Narodne novine“ (1935. – 1940.), honorarni nastavnik na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (1939. – 1945.), urednik u knjižnici „Djela hrvatskih pisaca“, u Izdavačkom poduzeću „Zora“, i „Hrvatski pjesnici“, u „Matici hrvatskoj“, ravnatelj Instituta za književnost JAZU-a (do umirovljenja 1973.), kao prosvjetni viši pristav u Banovini Hrvatskoj, u „Društvu književnika Hrvatske“ kojega je i bio predsjednik (1964. – 1965.). (www.icv.hr, mh; Fotografija: Facebook)