Osobne isprave i prelazak granice nakon 1. srpnja

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske objavilo je da građani ne trebaju mijenjati niti jednu osobnu ispravu nakon 1. srpnja 2013. kada Hrvatska postane 28. članicom Europske unije. Prioritet pri izdavanju osobnih iskaznica imat će oni građani kojima je osobna iskaznica istekla, a što se tiče putovnica i vozačkih dozvola, niti one se ne trebaju mijenjati i vrijede do datuma na koji su izdane. Ne treba mijenjati ni stare prometne dozvole sve do popunjenosti rubrika ili promjene vlasnika, prebivališta i drugih okolnosti kada se prometne dozvole mijenjaju. Od 1. srpnja 2013. ukida se knjižica vozila, a registracijske pločice trenutno se neće mijenjati. Više o osobnim isprava i EU možete pročitati ovdje.

Državljani RH moći će granice država članica Europske unije prelaziti s osobnom iskaznicom ili putovnicom. Za Norvešku, Island, Lihtenštajn i Švicarsku zasad nije potvrđena mogućnost prelaska državne granice s osobnom iskaznicom, nego je i dalje potrebna putovnica.

Građani RH će i nakon 1. srpnja 2013. granicu s Bosnom i Hercegovinom moći prelaziti s osobnom iskaznicom ili putovnicom. Isto vrijedi i za prelazak na GP Klek i Zaton Doli – promet kroz Neumski koridor.

S osobnom iskaznicom ili putovnicom građani RH će prelaziti i granicu Crne Gore, Kosova i Srbije, dok će za ostale treće zemlje biti potrebna putovnica.

Građani Bosne i Hercegovine će granicu Republike Hrvatske nakon 1. srpnja 2013. moći prelaziti sa biometrijskom putovnicom ili s običnom putovnicom i vizom.

Ministarstvo unutarnjih poslova RH  prije odlaska u inozemstvo preporučuje provjeru uvjeta za ulazak u konkretnu zemlju koje se mogu saznati na internetskim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova. (www.mup.hr, mh; Fotografija: Ilustracija)