Projekt “Old Drava” u pripremi

Ovih dana intenzivno se priprema projektni prijedlog, Old Drava,  za otvoreni natječaj LIFE +, financijski instrument Europske unije namijenjen aktivnostima u području zaštite okoliša i prirode.

Partneri u projektu su Nacionalni park Dunav – Drava, WWF –  Mađarska i Ribolovne udruge s mađarske strane, te Općina Pitomača, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Virovitičko-podravske županije i Razvojna agencija Vidra s hrvatske strane.

Projekt treba osigurati bolju opskrbu i zadržavanje vode u toku stare Drave čime bi se izbjegla pojava neželjene eutrofikacije i pomora riba u ljetnim mjesecima, a ujedno bi se s obala vodotoka uklonile ili popravile nastambe koje koriste ribolovna društva s obje strane granice. Povećanje razine vode u vodotoku povoljno će utjecati na uvjete staništa, koje je i dio Nacionalne ekološke mreže, odnosno budućih Natura 2000 područja.

Projektom bi se na području Križnice uredio i Park Natura 2000, kao info točka za posjetitelje, te poučna staza u dužini od oko 8 kilometara. Ukupna vrijednost projekta je oko 835.000 eura. (www.icv.hr; kk)