Đuro Hranić novi nadbiskup i metropolit

Svečanim liturgijskim slavljem u nazočnosti apostolskog nuncija u RH mons. Alessandra D’Errica, predsjednika Hrvatske biskupske konferencije nadbiskupa Želimira Puljića, ostalih biskupa, članova HBK, susjednih biskupskih konferencija, kao i predstavnika kršćanskih crkava i drugih vjerskih zajednica, predstavnika političkih vlasti države, županija i gradova, gospodarstvenika, te brojnih drugih znanstvenih i kulturnih institucija, obitelji, vjernika i hodočasnika, mons. dr. Đuro Hranić preuzeo je službu novog đakovačko-osječkog nadbiskupa i metropolita. Uvođenje u službu događa se u znakovito vrijeme, na 10. obljetnicu smrti biskupa Ćirila Kosa, te na 76. rođendan nadbiskupa Marina Srakića, koji je od sada u mirovini.

U katedrali je započela prigodna priprava sastavljena od molitvene pjesme, da bi potom iz Nadbiskupskog doma krenuo ophod u kome su bile skupine u narodnim nošnjama, redovnice, sjemeništarci i bogoslovi, te prezbiteri-suslavitelji. Nakon što su zvona sa katedrale označila početak mise, krenuo je i ophod u kome su bili brojni nadbiskupi i biskupi, te mons. dr. Đuro Hranić i mons. dr. Marin Srakić. Dok su ulazili u katedralu, masa vjernika pozdravljala ih je velikim pljeskom. Apostolski nuncij pročitao je pismo imenovanja novog nadbiskupa i metropolita, a nadbiskup Đuro Hranić uzeo je sveti palij što ga je primio u bazilici Sv. Petra u Rimu iz ruku papa Franje. Uslijedila je predaja pastriskog štapa, pastorala, te ophod do katedre đakovačko-osječkih nadbiskupa kojim je nadbiskupa Đuru poveo mons. Marin Srakić, što je na poseban način obilježilo njegovu učiteljsku službu. Do katedre je donesen i postavljen novi znak – grb novog nadbiskupa i metropolita s porukom «izvezi na pučinu».
Nadbiskup Marin Srakić, pozdravljajući okupljene, kazao je kako se, kada ga je papa blaženi Ivan Pavao II imenovao pomoćnim biskupom, predstavio riječima «Ja sam Marin, vaš brat». «To sam ponovio i prije 16 godina kad sam preuzimao službu dijecezanskog biskupa. Koliko sam to uistinu to uspio biti, prosudite vi sami, kazao je mnos. Srakić. «Što god je u mom svećeničkom i biskupskom životu ostvareno na dobro naše Crkve, ostvareno je zahvaljujući Božjoj pomoći i nesebičnoj suradnji svih vas. Zato, priznajem, «Ne nama Gospodine, ne nama, već imenu svome slavu daj». Isto tako svjestan svojih nedostataka molim Gospodina da mi oprosti sve zlo što sam učinio i dobro propustio. Molim za oproštenje i sve vas koje sam povrijedio i prema kojim sam u svojim odlukama i postupcima bio nepravedan. Kad sam čuo da je Sveti Otac Franjo imenovao mons. Đuru Hranića za novog đakovačko-osječkog nadbiskupa i metropolitu, radosno sam rekao – ostvario je moj zadnji projekt», kazao je mons. Srakić.

U svojoj homiliji, novi nadbiskup mons. Đuro Hranić je rekao: “Ako pšenično zrno pavši u zemlju ne umre, ostaje samo.“ I doista, ne pokazuje li nam već i naše ljudsko iskustvo sljedeće: Želim li čuvati svoj život, svoju komotnost i slobodu, te ne želim obaveze; ne želim muža, odnosno ženu i djecu; čuvam svoje životne snage te pazim da se ne istrošim, ne ostarim i ne izgubim zdravlje i život, ostajem sam. Život, snaga, mladost, komotnost koje sam htio zadržati i sačuvati, ipak s godinama nestaju. Od mene i od mojega života ostaje samo onaj dio i samo onoliko koliko sam darovao drugima: novi ljudski životi djece i unučadi, plodovi mojega rada i nastojanja, a iznad svega, dobrota i bližnjima poklonjena ljubav. Ono čega sam se odrekao, što sam darivao i poklanjao, što je palo u zemlju i umrlo, to postaje životno i donosi mnogo roda», istaknuo je nadbiskup mnos. Đuro Hranić. Za vrijeme misnog slavlja prineseni su i euharistijski i drugi darovi. Na kraju, pozdravnu riječ i čestitku uputili su novom nadbiskupu i metropolitu mnogi, među kojima predstavnik vjernika laika, svećenika, predsjednik HBH nadbiskup Želimir Puljić, kardinal Vinko Puljić, te episkop Lukijan Vladulov. Novi nadbiskup na kraju je misnog slavlja zahvalio svima i preporučio se u molitvu i suradnju. «Toliku podršku i ljubav koju sam osjetio od imenovanja do sada doživljavam kao jedan Božji blagoslov, kao dragocjeni kapital na početku službe koja mi je povjerena», istaknuo je nadbiskup Hranić. (glas-slavonije.hr)

[nggallery id=2083]