Održan forum poljskih i hrvatskih regija

U Kolobrzegu, ljetovalištu na Baltičkom moru u Zapadnopomorskom vojvodstvu Republike Poljske održan je 2. Forum poljskih i hrvatskih regija u organizaciji Zajednica vojvodstava Republike Poljske i Hrvatske zajednice županija, pod počasnim pokroviteljstvom predsjednika Senata Republike Poljske Bogdana Borusewicza. Cilj skupa je nastavak dosadašnje uspješne suradnje hrvatskih župana s poljskim kolegama u razmjeni iskustava o privlačenju sredstava iz EU fondova u poljske regije s ciljem osiguranja ravnomjernog regionalnog razvoja.

Skup su pozdravili domaćini Olgierd Geblewicz, mašalek (župan) Zapadnopomorskog vojvodstva i Janusz Gromek, gradonačelnik Kolobrzega, te potpredsjednik Senata (Gornjeg doma Parlamenta) Republike Poljske Jan Wyrowinski, Elžbieta Bienkowska, ministrica regionalnog razvoja u Vladi Republike Poljske, veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Poljskoj Ivan Del Vechio te Jacek Protas, predsjednik Uprave Zajednice vojvodstava Republike Poljske i Božo Galić, predsjednik Hrvatske zajednice županija.

Elžbieta Bienkowska, ministrica regionalnog razvoja u Vladi Republike Poljske koja je i osobno u Zagrebu nazočila ulasku Hrvatske u Europsku uniju 1.srpnja 2013. te je još jednom podržala ovu korisnu razmjenu iskustava dvije zemlje. „Uz povlačenje novca iz fondova EU naučili smo i strateški planirati i mnogo raditi – već danas konkretno možemo reći da će već sljedeći proračun EU biti dobar za Poljsku. Poljske regije su dosad samostalne upravljale s 25% od ukupno 68 milijardi Eura iz fondova EU u proračunskom razdoblju 2007.-2013. U proračunskom razdoblju od 2014.-2020. poljska vojvodstva će upravljati s čak 28 milijardi Eura od predviđenih 73 milijarde Eura što čini skoro 40% sredstava i aktivno su uključene u planiranje budućeg EU proračuna. Programi su prilagođeni potrebama regija jer ih aktivno stvaraju i provode same regije uz pomoć države. Sve to činimo s ciljem da na kraju 2020 Poljska bude u svim elementima usporediva prosjekom dobro razvijenih zemalja EU“, istaknula je ministrica Bienkowska.

Božo Galić, predsjednik Hrvatske zajednice županija, ponovio je da je Republika Poljska primjer dobre prakse, budući da je odličnim korištenjem EU fondova omogućila stvaranje uvjeta za ujednačen razvoj svih regija te povećanje konkurentnosti svojih gospodarskih subjekata na zajedničkom europskom tržištu. „Upravo zato je nastavak suradnje hrvatskih i poljskih regija hvalevrijedna inicijativa budući da Republika Hrvatska ulaskom u Europsku Uniju na godišnjoj razini ima na raspolaganju više od milijardu eura sredstava iz EU fondova i trebamo ih pametno i na vrijeme znati iskoristiti poput kolega iz Poljske. Vrlo je važno da Republika Hrvatska, te hrvatske regije i pripadajuće im županije uspješno odgovore na izazove koje pred njih stavljaju pravila povlačenja ovih izdašnih sredstava, a u tome nam već značajno pomažu iskustva poljskih vojvodstava. Željeli bi ponoviti vaše rezultate u korištenju EU sredstava i hvala vam na dobroj volji da ih s nama podijelite”, istaknuo je u pozdravnom govoru, Božo Galić predsjednik Hrvatske zajednice županija.

Jacek Protas, predsjednik Uprave Zajednice vojvodstava Republike Poljske i maršalek (župan) Warminsko-Mazurskog vojvodstva istaknuo je zadovoljstvo nastavkom ove suradnje i pozvao je da se suradnja proširi sa županija i na izravnu suradnju pojedinih poljsko-hrvatskih gradova, po uzoru na županije.

U uvodnom dijelu skupa potpisan je sporazum o suradnji vojvodstva Wielkopolskog i županije Vukovarsko-srijemske kojeg su potpisali maršalek (župan) Marek Wozniak i župan Vukovarsko-srijemski Božo Galić. Ovo je četvrti sporazum o suradnji poljskih i hrvatskih županija uz već ranije potpisane sporazume Zadarske županije s Podkarpackim vojvodstvom, Splitsko-dalmatinska županije s Warminsko-Mazurskim vojvodstvom te Primorsko-goranske županije Zapadnopomorskog vojvodstva. Tom prilikom je maršalek vojvodstva Wielkopolskog Marek Wozniak uručio veleposlaniku Republike Hrvatske Ivanu Del Vechiu počasno odlikovanje za zasluge za Wielkopolsko vojvodstvo.

Sudionici foruma će danas razmijeniti iskustva u korištenje sredstava iz EU fondova u čemu su Republika Poljska i poljske regije ostvarili zapažene rezultate, srednjoeuropskom prometnom koridoru CETC- ROUTE 65 „Baltik – Jadran“ u kontekstu razvoja gospodarske suradnje između Poljske i Hrvatske te razvoju obnovljivih izvora energija u EU (u vojvodstvu Zapadnopomorskom je danas instalirano 30% kapaciteta vjetroelektrana u Poljskoj). Srednjoeuropski prometni koridor CETC- ROUTE 65 proteže se od Malmoa, regije Skania u Švedskoj do Rijeke, Primorsko-goranske županije u Hrvatskoj. Obuhvaća 4 regije u Poljskoj, jednu u Češkoj, dvije u Slovačkoj, tri u Mađarskoj i 6 županija u Hrvatskoj (Varaždinsku, Koprivničko-križevačku, Grad Zagreb, Zagrebačku, Karlovačku i Primorsko-goransku županiju). Više informacija na http://www.green.cetc.pl/ i http://www.green.corridorcetc.eu/.

„Potencijal buduće gospodarske suradnje Hrvatske i Poljske leži upravo u ovom prometnom koridoru CETC- ROUTE 65 koji će omogućiti razvoj luka na Baltiku i Jadranu. Samo ove godine će se u Poljskoj raspisati natječaji za izgradnju 400 km novih autocesta u što je velika prilika i za naše građevinare. Katalog investicija u Hrvatskoj ćemo uskoro predstaviti poljskim investitorima i pozvati ih da investiraju u Hrvatsku. A u svemu tome neizbježna je uloga regija“, izjavio je veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Poljskoj Ivan Del Vechio.

Tijekom utorka hrvatska će delegacija obići prvi poljski LNG terminal u luci Swinoujscie kojim upravlja tvrtka Polskie LNG.

2. Forum poljskih i hrvatskih regija nastavak je plodne suradnje hrvatskih županija i poljskih vojvodstava koja intenzivno traje od 2011. godine. 1. Forum pod naslovom „Regionalni razvoj i fondovi europske unije – prijenos znanja i iskustva Republike Poljske” okupio je poljske maršaleke i hrvatske župane 14. svibnja 2012. godine u Splitu uz nazočnost predsjednika poljskog Senata Bogdana Borusewicza, potpredsjednika Vlade RH i ministra regionalnog razvoja Branka Grčića, Elžbiete Bienkowske, ministrice regionalnog razvoja Republike Poljske te pomoćnika ministrice vanjskih i europskih poslova RH Hrvoja Marušića. Tom prilikom Hrvatska zajednica županija i Savez vojvodstva Republike Poljske potpisali su Deklaraciju o suradnji prema kojoj će poljska strana, među ostalim, hrvatskim županijama pružati potporu kroz proces reorganizacije regionalnog ustroja.

Godinu dana ranije, na poziv poljskih maršaleka, u suorganizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Poljskoj i Hrvatske zajednice županija, delegacija Republike Hrvatske, u kojoj su, uz predstavnike Hrvatskog sabora i Vlade sudjelovali i predstavnici jedanaest hrvatskih županija boravila je od 10. do 12. kolovoza 2011. godine u službenom posjetu Republici Poljskoj. Tijekom boravka u Poljskoj hrvatsko izaslanstvo posjetilo je Ministarstvo regionalnog razvitka Republike Poljske i sudjelovalo na sastanku s ministricom Elžbietom Bienkowskom s kojom su razgovarali o razvoju regija i europskim fondovima. Domaćini su organizirali obilazak Warminsko-Mazurske županije, s ciljem upoznavanja s projektima korištenja EU fondova, osobito u domeni razvoja raznih oblika turizma, zdrave hrane, ekološke poljoprivrede, zaštite baštine i sličnim projektima.

Zajednica vojvodstava Republike Poljske okuplja 16 poljskih vojvodstava s ciljem promicanja regionalne politike u Poljskoj i u institucijama EU i sestrinska je organizacija Hrvatske zajednice županija.

Hrvatsku delegaciju u Poljskoj predvodio je Božo Galić, predsjednik Hrvatske zajednice županija i Vukovarsko-srijemski župan uz još jedanaest župana i zamjenika župana. Delegaciju su činili: Zlatko Komadina, potpredsjednik Hrvatske zajednice županija – župan Primorsko-goranske županije, Ivan Vučić, župan Karlovačke županije,Tomislav Tolušić, župan Virovitičko-podravske županije, Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije, Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije, Matija Posavec – župan Međimurske županije, Predrag Štromar, župan Varaždinske županije, Alojz Tomašević – župan Požeško-slavonske županije, Valter Flego – župan Istarske županije, Danijel Marušić – župan Brodsko-posavske županije, Marija Vučković, zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije, te Ivan Del Vechio, veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Poljskoj. (manjgura.hr)