Otok Krk – Turistička oaza Kvarnera

Najveći, najsjeverniji i po mnogima najljepši otok na Jadranu smjestio se između poluotoka Istre na zapadu i Hrvatskog Primorja na istoku. Ima oblik nepravilnog četverokuta a s kopnom je povezan Krčkim mostom. Izrazito povoljan geoprometni položaj čini ga najdostupnijim otokm u Hrvatskoj. Blizina velikih europskih gradova, povezanost s kopnom putem mosta, blizina jedne od najmodernije autoceste u Europi, brojne trajektne luke i pristaništa, zračna luka koja je smještena na samom otoku, brze autobusne linije i blizina željezničkoga kolodvora osigurala je turistima iz regije i čitavoga svijeta vrlo brz i efikasan dolazak na ovaj zlatni otok.

Prekrasne plaže diljem otoka od kojih 14 nosi epitet plaže s plavom zastavom što u svijetu turizma simbolizira vrhunsku čistoću i kakvoću mora, opremljenost i uređenost plaže dovoljna su pozivnica svim turistima koji prilikom odabira destinacije prvo gledaju da li plaža ima plavu zastavicu. Pridodamo li k tome bogatu kulturno povijesnu baštinu (Bašćanska ploča – napisana glagoljicom 1100 godine na otoku Krku zapravo je krsni list Hrvata, ostaci ranokršćanske bazilike iz V. st. i rimskog municipija, brojni drugi samostani, bazilike i renesansne građevine), više od 300km biciklističkih staza i staza za pješačenje, ljekovito blato za liječenje kostobolje, prekrasni vidikovci, uvale i parkovi vidimo da je otok Krk idealno mjesto za sve one koji traže šaroliku i kvalitetnu turističku ponudu.

Brojni restorani diljem otoka nude bogatu i tradicionalnu gastronomsku i enološku ponudu otoka. Svakako kušajte tradicionalni pršut, domaći ovčji sir, krčku janjetinu ispod peke ali i brojne druge delicije i plodove mora spravljene na stotine načina. Ljubitelji vina svakako trebaju posjetiti Vrbnik koji je sinonim za Vrbnički žlahtin. Osim po najboljim hrvatskim vinima ovo je mjesto poznato i po tome što se u njemu nalazi najuža ulica na svijetu! Svi ljubitelji podvodnih avantura i ronjenja mogu uživati u razgledavanju dva potopljena broda. Prvi je grčki brod Peltasis potopljen 60-tih godina prošloga stoljeća a drugi jedrenjak koji je plovio morima za vrijeme Napoleonove vladavine.

Ukoliko idete na Krk moglo bi Vam biti korisno:

Turistička zajednica otoka Krka
Grad Krk
Smještaj na otoku Krku
Informacije o stanju na cestama

Brojni koncerti i manifestacije na otvorenim ljetnim pozornicama, dani vina otoka Krka, brojni disko klubovi i cocktail barovi koji rade do ranih jutarnjih sati, obilje sportsko-rekreacijskih sadržaja, razvijen zdrastveni i lovni turizam, prirodne ljepote i atrakcije na ovaj najveći otok na Jadranu svake godine privuče sve veći i veći broj kako stranih tako i domaćih gostiju. Vrhunska ponuda privatnoga smještaja, apartmana, soba, pansiona, hotela i vila udovoljiti će svačije prohtjeve i prliagoditi će se svačijem budžetu.

Dobrodošli na otok Krk – otok za sve uzraste!

(www.icv.hr; Sponzorirani članak)