Predano je oko 10.000 zahtjeva za legalizaciju

Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i zaštitu okoliša Virovitičko-podravske županije nadležan je za izdavanje rješenja o izvedenom stanju za gradove Slatinu i Orahovicu i svih 13 općina na području županije. Prema riječima pročelnice Upravnog odjela Ive Šarić Srzić, do sada je u pisarnici od ukupnog broja zaprimljenih zahtjeva urudžbirano 5100, a više od 2000 zahtjeva podnesenih u posljednji tren čeka na evidenciju.
– Ovih dana očekujemo da pristignu zahtjevi upućeni preporučeno putem pošte, te će i njih trebati evidentirati. Točan podatak o broju zaprimljenih predmeta imat ćemo do kraja ovoga tjedna. Jednim zahtjevom je bilo moguće zatražiti legalizaciju više zgrada, što znači da je ukupan broj bespravnih zgrada dvostruko veći od broja zahtjeva – ističe pročelnica Srzić, te dodaje da su pristigli zahtjevi podijeljeni u tri skupine: potpune, zahtjeve koji imaju djelomične priloge i zahtjeve bez priloga.

Potpuni zahtjevi počeli su se obrađivati. Podnositelji zahtjeva mogu očekivati u ljetnim mjesecima – srpanj, kolovoz ili rujan – dolazak djelatnika Virovitičko-podravske županije radi utvrđivanja usklađenosti priložene dokumentacije i stanja na terenu. Stranke koje su podnijele nepotpun zahtjev od kolovoza će se pozivati da zahtjev upotpune, te ih obavijestiti u kojem roku trebaju dostaviti sve priloge. Broj podnesenih zahtjeva je velik i teško je očekivati da svi zakonom propisani rokovi budu ispoštovani. Ipak, predviđa se da će se glavnina poslova oko donošenja rješenja o izvedenom stanju prema Zakonu o postupanju s nelegalno izgrađenim zgradama obaviti od 12 do 18 mjeseci. Prema podacima iz nadležnog upravnog odjela Grada Virovitice do isteka roka, 30. lipnja, zaprimljeno je oko 2500 zahtjeva za legalizaciju zgrada, no to nije konačan broj jer se očekuju i zahtjevi upućeni putem pošte. Objektivno se očekuje da će takvih zahtjeva biti između 300 i 500, tako da je ukupni očekivani broj zahtjeva s područja grada Virovitice oko 3000. (www.icv.hr, kk)