Franjo Otročak stečajni farme Senkovac

Na Trgovačkom sudu u Bjelovaru održano je ročište na kojem je, kako doznajemo, donesena odluka da Farma Senkovac odlazi u stečaj. Za stečajnog upravitelja imenovan je dosadašnji predstečajni upravitelj Franjo Otročak. Farma se trenutno nalazi u izrazito teškoj situaciji i s obzirom da nije održavana mjesecima više izgleda na šikaru nego na jednu od nekad najuspješnijih i najstarijih farmi u Hrvatskoj. Zaposlenici, njih 68, zadnju su plaću primili za travanj, a strahuju, ako ih netko u skoro vrijeme ne preuzme da će ostati i bez preostalih plača kao i bez otpremnina. Situacija je izrazito teška i za svinje koje se uzgajaju na farmi, jer se ondje trenutno nalazi između 12 i 15 tisuća svinja koje su neredovito hranjene već više od šest mjeseci. Problemi s hranjenjem i održavanjem stoke započeli su u prosincu prošle godine od kada prema navodima radnika, hrana za životinje stiže sporadično. Uz to što se ne hrane redovito ne dobivaju niti potrebne dodatke prehrani kao što su minerali i vitamini koji su uobičajeno uključeni u prehranu stoke, tako da im se hrana bazira uglavnom na kukuruzu, tritikalu i ječmu.
– To je kao da čovjek jede pahuljice ali bez mlijeka, znači ništa, dovoljno samo da preživiš – kazao nam je jedan od zaposlenika.
Tvrtka je u vlasništvu Zorana Cikuša, kojeg radnici najviše krive za nastalu situaciju. Iako je potražnja postojala i svinje su se isporučivale tvrtka je svejedno dovedena u situaciju koju radnici ne vidi kao perspektivnu.
– Firma je dobro poslovala, ali neznanje i nesposobnost uprave za vođenje, doveli su nas u ovako tešku situaciju – objasnio je jedan od radnika.
Za petak 26. srpnja najavljen je dolazak zainteresiranih kupaca, predstavnika tvrtke Žito, koji će razmatrati preuzimanje farme, također za ponedjeljak najavljen je sastanak u Ministarstvu poljoprivrede, kod ministra Jakovine, na kojem će se pokušati pronaći novi vlasnik koji bi kupio ili uzeo tvrtku u zakup te nastavio uzgoj. (www.icv.hr, mru, Fotografije: Marko Rukavina)

[nggallery id=2200]