U povodu Dana sjećanja na sve prešućene hrvatske žrtve, središnji skup bit će održan u petak u Mrtvom jarku nedaleko sela Bukova

Virovitičko-podravska županija, Udruga hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata općine Suhopolje i Udruga hrvatski domobran i ove će godine organizirano obilježiti 23. kolovoza – Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima. Središnji komemorativni skup održat će se u petak, 23. kolovoza u Mrtvom jarku kod sela Bukova u općini Suhopolje, na mjestu gdje je u kolovozu 1945. godine mučki ubijeno više stotina sudionika Križnog puta. Prema protokolu na skupu će govoriti načelnik općine Suhopolje Marijan Brlek, predsjednik Udruge hrvatski domobran Virovitica Vlatko Ljubičić, župan Tomislav Tolušić, predsjednik Hvidre Republike Hrvatske, saborski zastupnik Josip Đakić, te izaslanik predsjednika HDZ-a. Molitvu za poginule predvodit će suhopoljski župnik Pavle Filipović. Nakon molitve uslijedit će polaganje vijenaca i paljenje svijeća.

Prije komemoracije u Mrtvom jarku u 9.30 sati bit će položen vijenac i zapaljene svijeće na spomen-obilježju hrvatskim žrtvama partizanskog zločina u Pčeliću. Na središnjem skupu u povodu Dana sjećanja na sve prešućene hrvatske žrtve u Mrtvom jarku, paljenjem svijeća i polaganjem vijenca počast hrvatskim žrtvama odat će i delegacije Županijskog odbora Hrvatske demokratske zajednice, odnosno Županijskog odbora Mladeži HDZ-a. Prije toga delegacije će u 8 sati odati počast i kod spomen-obilježja kod Lovačkog doma na kraju Bečke ulice u Virovitici gdje su stradali hrvatski vojnici nakon što su partizani 1944. godine zauzeli Viroviticu. (www.icv.hr, kp; Fotografija: Arhiva)