Započela primjena EORI sustava

Ministarstvo financija, Carinska uprava, danom pristupa Republike Hrvatske Europskoj uniji započela je s nacionalnom primjenom sustava elektronske registracije i identifikacije gospodarskih subjekata koji u okviru svojega poslovanja obavljaju djelatnosti obuhvaćene carinskim zakonodavstvom, takozvanog EORI sustava. Svi hrvatski poslovni subjekti koji danom pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji obavljaju djelatnosti iz nadležnosti carinskog zakonodavstva Europske unije, moraju imati dodijeljen EORI broj koji izdaje carinska služba na osnovi podnesenog zahtjeva.

Sustav EORI uspostavljen je s ciljem provedbe sigurnosnih mjera donesenih Uredbom br. 2913/92, izmijenjenom i dopunjenom Uredbom br. 648/2005 Europskog parlamenta i Vijeća.
Bolja učinkovitost mjera postići će se mogućnošću identificiranja uključenih osoba putem zajedničkog broja koji je jedinstven za svakog pojedinca i važeći u čitavoj Zajednici. Croatia PRO odbor i Sektor za promet i veze Hrvatske gospodarske komore u suradnji s Carinskom upravom, tijekom ove godine organizirali su seminare o EORI sustavu na kojima su, posredstvom HGK – Županijske komore Virovitica, sudjelovali i gospodarstvenici s područja Virovitičko-podravske županije. (hgk)