Zaštita voćnih nasada protiv bolesti i štetnika

Zbog najavljenih oborina tijekom vikenda praćenih grmljavinskim nevremenom potrebno je obaviti zaštitu voćnih nasada protiv navedenih bolesti i štetnika.

Breskva
U nasadima breskve kojima se bliži berba potrebno je zaštiti plodove protiv truleži fungicidima kratke karence. Zbog leta breskvinog savijača i breskvinog moljca potrebno je obaviti tretiranje protiv nametnika insekticidima također kratke karence.

Višnja
Nakon završene berbe plodova potrebno je obaviti zaštitu lisne mase protiv gljivice uzročnika kozičavosti višnje.

Šljiva
Zabilježen je masovni let šljivinog savijača kojeg je potrebno suzbiti da ne bi došlo do oštećenja plova „crvljivosti“ koji su kasnije podložni napadu sekundarnih parazita, a to je gljivica uzročnik truleži plodova.

Jabuka
Prije kiše potrebno je provesti zaštitu nasada jabuke protiv gljivice uzročnika krastavosti jabuke, naročito u voćnjacima gdje ima vidljivih simptoma bolesti na listu i tako spriječiti sekundarne infekcije. Zaštitu je potrebno provesti nekim od organskih fungicida. Posebno je važno štititi nasade jabuka protiv gljivice uzročnika pepelnice jabuke radi visoke temperature i velike vlage zraka koja pogoduje infekciji. Zaštitu je potrebno izvršiti fungicidima na osnovi sumpora. Krajem lipnja zabilježen je let jabučnog savijača, te let i odlaganje jaja lisnog minera druge generacije. Za suzbijanje navedenih štetnika upotrijebiti dozvoljene insekticide.

Potrebno je voditi računa o dozvoljenom broju korištenih sredstava!

Preporučene pripravke koristiti sukladno uputama proizvođača! Voditi redovito obrazac evidencije o uporabi sredstava za zaštitu bilja i zbrinjavati ambalažu na način kako je propisano pravilnikom! Pridržavati se pravilnika o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida. (www.icv.hr)