Na današnji dan: 9. rujna

Održana bitka kod polja Flodden na sjeveru Engleske
Nakon što je Škotska u 14. stoljeću izborila nezavisnost od Engleske, sukobi tih dvaju naroda trajali su stoljećima. Težak poraz Škoti su pretrpjeli 9. rujna 1513. u bitci kod polja Flodden na sjeveru Engleske. Bila je to najveća bitka između Engleza i Škota ikada. Škotski kralj Jakov IV. poginuo je u sukobu, a navodno je svaka škotska plemenitaška obitelj izgubila barem jednog člana. Poginulima je posvećena pjesma “The Flowers of the Forest”.

Prva zračna pošta poslana iz Engleske
Ako poštu šaljemo u neku nama daleku zemlju, ona će sigurno putovati zrakom. Koštat će nešto više ali će stići na svoje odredište vrlo brzo. Prva pošta koja je putovala zrakom letjela je u balonu 1785. godine. Baloni su tada postali uobičajeno sredstvo za prijenos pošte, sve do izuma zrakoplova. Na današnji dan 1911. Britanski poštanski ured odaslao je prvu poštu zrakoplovom, a do dvadesetih godina već su mnoge zemlje koristile još jednu vrijednu prednost aviona.

Elvis se prvi puta pojavio na televiziji
Neokrunjeni kralj rock ‘n’ rolla, Elvis Presley, prvu ploču snimio je 1954. godine. Njegov uzlet započinje sredinom 50-tih godina hitovima “That’s All Right Mama” i “Heartbreak Hotel”. 9. rujna 1956. godine prvi se puta pojavio na američkoj nacionalnoj televiziji u popularnom showu Eda Sullivana. Iste godine započinje i jednako uspješnu filmsku karijeru. Većinom je glumio u glazbenim filmovima osrednje vrijednosti, ali s naslovnim pjesmama koje su redovito postajale hit. U razdoblju od 1957. do 1966. Presley se nalazio na listi 10 najkomercijalnijih američkih glumaca. 1977. godine pada u duboku komu zbog prevelike količine droge i umire. Elvisova smrt potresla je milijune obožavatelja, a još za života postao je legenda potukavši sve rekorde: u 20-ak godina objavio je 97 ploča, a na vrhovima top lista proveo je čak 996 tjedana.

Izdan album “Imagine”
Slavni album Imagine još slavnijeg Johna Lennona njegov je drugi i najpopularniji solo album. Izdan je na današnji datum 1971. godine. Naslovna skladba postala je Lennonov znak prepoznatljivosti, a napisana je kao molba za mir u svijetu. I danas je jedna od najznačajnijih pjesama ikad napisanih. Odmah po izlasku, kritika je pohvalila album koji je odmah postao broj jedan na svjetskim top listama. 2000. godine Lennonova životna družica Yoko Ono bila je odgovorna za reizdanje slavnog albuma Imagine.

Rođen Goran Višnjić
1972. godine rođen je Goran Višnjić, hrvatski glumac. Već od malih nogu pojavljuje se u raznim kazališnim predstavama. Prvi put se na velikom platnu pojavljuje u kontroverznom srbijanskom filmu “Braća po materi” u kojem je glumio mladog ustašu. Kao studenta na drugoj godini akademije zapazio ga je profesor Joško Juvančić i ponudio mu ulogu Hamleta u predstavi koju je postavljao na Dubrovačkim ljetnim igrama. Višnjić se tom ulogom i proslavio. Prije Hitne službe, Višnjić je glumio manje uloge u filmovima “Mirotvorac” (The Peacemaker), “Dobrodošli u Sarajevo” (Welcome to Sarajevo) i “Practical Magic”. 1998. godine pojavio se u Madonninom glazbenom video spotu za pjesmu The Power of Good-Bye, što ga je lansiralo u holivudske filmske vode. Glumio je u mini-seriji “Spartak” (Spartacus) te u hrvatskom filmu i istoimenoj televizijskoj seriji “Duga mračna noć”.

Rođen Michael Bublé
1975. godine rođen je Michael Bublé, kanadski pjevač i glumac. Bublé je rođen u mjestu Burnaby u Britanskoj Kolumbiji gdje je odrastao slušajući djedovu kolekciju jazz ploča. U svojim intervjuima često ističe veliki utjecaj svog djeda na njegov glazbeni ukus, jer ga je odmalena učio pjevati jazz i big band standarde. Upravo na djedov nagovor prijavio se na talent show u Vancouveru na kojem je osvojio prvo mjesto, ali je kasnije bio diskvalificiran zbog nedovoljnog broja godina. To ga nije obeshrabrilo da se prijavi i na kanadski izbor za mlade talente na kojem je ponovno pobijedio i to sa svega 17 godina. Sljedećih nekoliko godina Bubléova glazbena karijera nije bila osobito uspješna. Nastupao je kao Elvis Presley u putujućem show-u Red Rock Diner i pjevao kao zvijezda revije mjuzikla pod imenom Forever Swing. Nastupio je također i u epizodnoj ulozi u Death Game 1996. godine. Snimio je nekoliko albuma za nezavisne kompanije, a jedan album posvetio je svom djedu. Bublé je 2000. godine dobio i dvije nominacije za nagradu Genie Awards i to za pjesme koje je skladao za film “Here’s To Life” u kojem je glumio Eric McCormack. (www.icv.hr, mh; Fotografija: Wikipedija)