Na današnji dan: 23. rujna

Osnovano Sveučilište u Zagrebu
Pokraj gradske kuće Dverce, nekadašnje palače grofice Buratti, zgrada je najstarije zagrebačke srednje škole. Gimnaziju na Katarininom trgu otvorili su isusovci 1607. godine, a 1632. godine otvorili su uz gimnaziju i teološki tečaj, takozvanu bogoslovnu akademiju, što je bio začetak zagrebačkog Sveučilišta. Car Leopold je 23. rujna 1669. godine izdao svečanu povelju kojom su zagrebačkoj bogoslovnoj-filozofskoj Akademiji podijeljena sva prava tadašnjih europskih sveučilišta.

Otkriven planet Neptun
Na današnji dan godine 1846. Johann Gottfried Galle i Heinrich d’Arrest otkrili su planet Neptun.

Krenuo prvi tramvaj na parni pogon
Prvi tramvaj na parni pogon doživio je svoju prvu vožnju 1879. godine.

Snimljen prvi film koji će postati TV serija
Iz godine 1961. datira i prvi film koji će postati TV serija. Radi se o filmu „Kako se udati za milijunaša“, koji je postao veliki hit s glavnim junakinjama Lauren Bacall, Marilyn Monroe i Betty Grable koje glume sponzoruše iz 50-ih.

Osnovana tvrtka Nintendo
1889. godine osnovana je japanska tvrtka Nintendo, i to kao proizvođač igračih karata.

Započeo velikosrpski napad na Vitaljinu
1991. godine tijekom noći započeo je velikosrpski napad na Vitaljinu, najjužnije naselje u Republici Hrvatskoj.

Proizvedena prva žvakaća guma
1848. godine John B. Curtis na sjeverozapadu Sjedinjenih Država proizvodi i pakira prvo pakiranje žvakaćih guma koje je nazvao „The State of Maine Pure Spruce Gum“. Doseljenici koji su na američki kontinent stigli iz Europe, preuzeli su od Indijanaca običaj žvakanja smole te su vrlo brzo naviku žvakanja – komercijalizirali. Tako se smrekova smola već početkom 19. stoljeća u Sjedinjenim Državama počela prodavati i time postala prva komercijalna žvakaća guma na svijetu. Pedeset godina kasnije, smrekovu koru s tržišta zamjenjuje parafinski vosak Godine 1871. patentiran je i stroj za proizvodnju jer su se do tada žvakaće proizvodile isključivo ručno. Prvi automati za kupnju žvakaćih guma postavljeni su na postajama njujorške podzemne željeznice još davne 1888. godine, a radilo se o popularnim kuglama koje su se u istom obliku zadržale i do danas! Žvakaću gumu ipak službeno patentira William Finley Semple 19 godina nakon Curtisa, odnosno 28. prosinca 1869., a dvije godine kasnije Thomas Adams patentira prvi stroj za proizvodnju žvakaćih guma.

Rođen Ray Charles
1930. godine rođen je Ray Charles, američki blues glazbenik. Ray Charles bilo je umjetničko ime Raymonda Charlesa Robinsona, legendarnog američkog crnačkog glazbenika. Bio je američki pionir glasovira u soulu, koji je oblikovao zvuk rhythm and bluesa. U country i pop glazbu unio je dah soula, a obradu pjesme “America the Beautiful” nazivaju klasikom, kao i čovjeka koji ju je izvodio. Frank Sinatra zvao ga je “jedinim pravim genijem u show biznisu”, a 2004. godine časopis Rolling Stone postavio ga među prvih deset u svom popisu stotine besmrtnika.

Rođen Bruce Springsteen
1949. godine rođen je Bruce Springsteen, američki rock glazbenik. S 13 godina kupio je svoju prvu gitaru za 18 dolara i počeo vježbati s lokalnim gitaristom. 1965. godine otišao je do kuće Texa i Marion Vinyard, koji su sponzorirali mlade bendove u gradu. Oni su mu pomogli da postane prvi gitarist benda The Castiles, a kasnije je postao i pjevač grupe. The Castiles su snimili dvije svoje pjesme i svirali svugdje, pa i u Greenwich Villageu. Iako je kasnije postao glazbenik svjetskog ugleda, Springsteenovi korijeni odražavali su se u njegovoj glazbi, a on sam često je spominjao “veliku državu New Jersey” na svojim koncertima.

Preminuo Sigmund Freud
1939. godine preminuo je Sigmund Freud, austrijski neurolog i utemeljitelj psihoanalize. Kao Židov u Beču mogao je birati samo između medicine i prava i 1873. godine odlučio je studirati medicinu, iako je u prvi mah htio postati odvjetnikom, i shodno tome upisuje studij medicine na Bečkom sveučilištu. Nakon završetka školovanja 1881. godine s 25 godina prihvaća radno mjesto u Institutu za cerebralnu anatomiju gdje radi istraživanja uspoređujući mozgove odraslih ljudi i fetusa. Nekoliko godina kasnije radi studiju o kokainu te 1884. godine otkriva njegova analgetska svojstva i iskušava ga na sebi. Naredna 1885. godina biva značajna za Freudovu karijeru. Tada je pozvan da proboravi četiri mjeseca u Parizu i radi s jednim od najpoznatijih neurologa toga vremena Jeanom Charcotom koji je istraživao uzroke i terapiju histerije putem hipnoze. Sigmund Freud smatra se utemeljiteljem psihoanalize. On je iznio teoriju po kojoj je čovjek nesvjesno biće, bez mogućnosti slobodnog odlučivanja, ne može donositi racionalne odluke, pa čak ni vladati samim sobom. To je u potpunosti odudaralo od dotadašnjeg tradicionalnog shvaćanja i tumačenja čovjeka.

Preminuo Pablo Neruda
1973. godine preminuo je Pablo Neruda, čileanski pjesnik i nobelovac. Kao diplomat proveo je više godina u Madridu gdje se sprijateljio s Lorcom i drugim španjolskim pjesnicima te pristupio antifašističkom pokretu, zbog čega je u svojoj domovini bio proganjan. U početku piše pretežno ljubavnu liriku, a kasnije prelazi na društveno i politički angažiranu poeziju koja govori protiv ratnih strahota i ustaje u obranu potlačenih. Objavio je 19 zbirki poezije, od kojih su značajnije “Španjolska u srcu” u kojoj daje potresnu, ali uvjerljivu sliku borbe španjolskog naroda. Život i svijet doživljavao je prvenstveno čulno, pa su uzbuđenje, ogorčenje, samilost i srdžba osnovni motivi njegove poezije. Stilski, prešao je put od neoromantizma preko nadrealizma do čiste borbene i socijealne poezije. Osnovne su mu teme u ranijim godinama ljubav, kasnije pustoš, samoća, patnje, borba i smrt. Njegov vulkanski temperament, vječita spremnost da na nešto reagira i da se za nešto bori, učinio ga je jednim od najplodnijih (30 zbirki), ali i kvalitativno najneujednačenijih velikih pjesnika 20. stoljeća. Njegov „Sveopći spjev“ (Canto general), postao je simbolom stremljenja za književnost čileanskog naroda. Godine 1971. dodijeljena mu je Nobelova nagrada za književnost. (www.icv.hr, mh; Fotografija: Ilustracija)