Crveni križ obilježio Svjetski dan prve pomoći

Nacionalna društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca diljem svijeta, potaknuta inicijativom Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, obilježili su Svjetski dan Prve pomoći u sklopu kojeg je još jednom bila prigoda ukazivanja važnosti pružanja prve pomoći kao prvog i najvažnijeg koraka u spašavanju ljudskih života. U obilježavanje su uključilo i gradsko društva Crvenog križa Orahovica pokaznom vježbom pružanja prve pomoći. Vježba je bila simulacija prometne nesreće, odnosno trenutak kada pijani vozač zbog prebrze vožnje na pločniku udara u dvojicu dječaka na biciklima:

-Budući da prometne nesreće predstavljaju svjetski javnozdravstveni problem s dalekosežnim socijalnim i ekonomskim posljedicama, međunarodne federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, ove godine odabrala je prvu pomoć i sigurnost na cestama za temu Svjetskog dana prve pomoći. Hrvatski crveni križ je Svjetski dan prve pomoći odlučio posebno posvetiti djeci i vozačima motornih vozila. Upravo vođenim time i mi smo svoju vježbu usmjerili, građani su mogli vidjeti što može uzrokovati vožnja u alkoholiziranom stanju i kakao pravilno pružiti prvu pomoć unesrećenima.  – kaže organizator ove vježbe, ravnatelj GDCK Orahovica Željko Kiš. Vježbu su proveli članovi mladeži i pomlatka orahovačkog Crvenog križa koji su vjerodostojno prikazali i odradili cijelu vježbu u središtu grada Orahovice:

-Prva pomoć nije ni na koji način zamjena za hitne službe. Ona je ključni prvi korak u osiguravanju učinkovitog i brzog djelovanja koje pomaže u smanjivanju teških ozljeda i povećava mogućnosti preživljavanja. Brza reakcija i primjena pravilnih postupaka na licu mjesta i za vrijeme čekanja dolaska hitnih službi, može pomoći u spašavanju života ili ozljeda s dugoročnim posljedicama. Stoga i mi iz našeg društva kroz cijelu godinu pozivamo sugrađane na suradnju, a trenutno smo uputili javni poziv svim građanima Orahovice i susjednih općina da se jave na besplatni tečaj prve pomoći koji bi trajali 9 nastavnih sati i plan je da budu priređeni u naredna tri mjeseca do Nove godine. – zaključio je Kiš. (www.icv.hr; vg)

[nggallery id=2609]