“Dan polja šećerne repe” u Donjem Miholjcu

Tvornica šećera Viro i ove je godine organizirala već tradicionalni Dan polja šećerne repe koji je održan u Donjem Miholjcu. Kooperanti Viro tvornice šećera okupili su se radi predstavljanja raznih sorti šećerne repe zasađenih na pokusnom polju obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Petrović.

Unatoč klimatskom kašnjenju proljeća i odgađanju sjetve za gotovo mjesec dana, prinosi su viši nego prošle godine te se očekuje oko 50 tona repe po hektaru. Kampanja će započeti 1. listopada na ukupnoj površini od 8.000 hektara poljoprivrednih površina. Otkupna cijena šećerne repe u 2013. godini iznosi 340 kuna po toni.

„Otkupna cijena repe u sljedećoj godini iznosit će 300 kuna po toni što je izravna posljedica pada cijene šećera na europskom tržištu u trećem i četvrtom kvartalu 2013. godine za gotovo 130 eura. Želio bih naglasiti kako je cijena šećerne repe od 300 kn po toni za 2013. i 2014. godinu, za 40 kn viša od prosječne cijene u cijeloj Europskoj uniji. Svi kooperanti Vira imat će i dalje osigurano financiranje proizvodnje šećerne repe, a na raspolaganju su im i stručni savjeti inženjera agronomije koji će im pomoći u povećanju prinosa te će i dalje moći ostvarivati zaradu na uzgoju šećerne repe“, izjavio je predsjednik Uprave Vira Željko Zadro.

Testiranje sorti provodi se radi povećanja kvalitete i prinosa kako bi domaći proizvođači bili što konkurentniji na europskom tržištu gdje su otkupne cijene repe niže zbog puno većih prinosa. (www.secerana.hr)