Đuro Bukvić na NALAS-u

Hrvatska ima veliko i dugogodišnje iskustvo kao i vrhunske stručnjake za europske integracije koji mogu pomoći u procesu usklađivanja unutarnjih pitanja s europskom pravnom stečevinom, a imali smo i najteži i najbolniji pregovarački proces, stoga poručujem onima koje taj put tek čeka: učite od nas. Tim se riječima u četvrtak u Rijeci na otvaranju regionalnog sajma lokalne samouprave u centru Zamet okupljenima obratio predsjednik Udruge općina u Republici Hrvatskoj i potpredsjednik NALAS-a, regionalne mreže lokalne samouprave, načelnik općine Lukač Đuro Bukvić.
Sajam koji je u Rijeku doveo predstavnike na desetke općina i gradova od Slovenije do Moldove kao i brojne predstavnike udruga lokalne samouprave, razvojnih agencija i poslovnih subjekata otvorio je ministar uprave Arsen Bauk, a okupljene su pozdravili i predsjednik Udruge gradova i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel te gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić.
Prethodnog dana Đuro Bukvić je prisustvovao i međunarodnoj konferenciji „Put ka europskim integracijama – uklanjanje prepreka, oslobađanje potencijala“, a tijekom radnog dijela sajma susreo se s predstavnicima udruga jedinica lokalne samouprave Ukrajine s kojima je dogovoren nastavak suradnje, Moldavije kao i brojnim kolegama. Posebno je zanimljiva bila radionica pod nazivom „Ruralni razvoj i održivi turizam“ kojeg je organizirala Udruga općina i na kojoj su gosti bili predstavnici Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede i Hrvatsje gospodarske komore.
Sajam kojemu je, uz Udrugu gradova i Udrugu općina te Rijeku i Opatiju, organizator regionalna mreža udruga lokalne samouprave u Jugoistočnoj Europi NALAS, druga je po redu manifestacija te prirode. Prvi je sajam održan 2011. u Sarajevu, dok će sljedeći biti u bugarskom Plovdivu 2015. godine. (www.icv.hr, vf)