Ivan Maljak ima najbrži auto na 402m

Na streetrace natjecanju ubrzanja na 402 metra pod nazivom “Osijek Street race show 11” održanom u Osijeku, sudjelovali su i vozači s područja Virovitičko-podravske županije. Srebrnu medalju u klasi SP2 osvojio je Virovitičanin Ivan Maljak sa svojim Fiat Unom prerađenim u pravo čudovište. Vrijeme koje je njegov automobil napravio na 402 metra (12.450), je vrijeme koje niti jedan automobil s područja naše županije ne može dostići. Ivan se i prije u utrkivao s Porscheima, Mercedesima AMG i raznim sličnim monstrumima na četiri kotača, ali svi su oni ostali u retrovizoru malog Fiat Una, kojeg je ponosni vlasnik od standardnog 1.3 litrenog turbo motora sa 105 KS pretvorio u zvijer sa 1.6 turbo motorom koji razvija brutalnih 300 konjskih snaga. Snaga je to koju Ivan, dugogodišnjim iskustvom bavljenja automobilizmom, jedva uspijeva prenesti na cestu.

– Streetrace natjecanjima bavim se od 2003. godine, kada sam počeo s malo prerađenim Fiatom Uno s 1,3 litrenim turbo motorom. Nekoliko godina kasnije, na nagovor prijatelja, u Fiat Uno ugradio sam 1,6 litreni motor iz Fiat Tipa na koji sam kasnije sam stavio turbo punjač i preradio motor te ugradio programbilni ECU. Kasnije sam, obradom glave motora te podešavanjem omjera zraka i goriva, uspio podići snagu motora na gotovo 300 konjskih snaga. Ta je snaga previše za automobil koji teži manje od 800 kila, pa imam dosta poteškoća s prijenosom snage na podlogu. Automobili protiv kojih sam se utrkivao bili su zvijeri od preko 500, pa čak i 600 konjskih snaga, ali sam na ubrzanju od 402 metra uspjevao biti brži od njih. Tijekom svih ovih godina kod prerade automobila pomogli su mi prijatelji – izjavio je Maljak.

Utrke ubrzanja automobila na 402 metra održavaju se u svijetu preko pedestet godina, dok se u Hrvatskoj održavaju tek posljednjih desetak godina, odnosno od izlaska filma “Brzi i žestoki” koji je proslavio ovu vrstu natjecanja. (iš, Fotografije: Ivan Šemper)