Impresivne rukotvorine Fabijana Nikića

Pirografija je tehnika crtanja, paljenja drveta s ciljem dobivanja različitih tonova boja. Upravo tom tehnikom svoje rukotvorine izrađuje Fabijan Nikić, umirovljeni hrvatski branitelj i samohrani otac djevojčice Martine, koja mu je uz slikanje najveća životna radost. U povodu druge samostalne izložbe koju je Fabijan Nikić održao u prostorijama Dnevnog boravka Crvenog križa u Virovitici nismo mogli a da ga ne priupitamo kako je započeo njegov umjetnički poziv.

Koliko se već dugo bavite pirografijom i kada ste se prvi puta susreli s tom tehnikom?
– S pirografijom sam se prvi put susreo tijekom liječenja u sklopu radne terapije. Nakon liječenja slikanje paljenjem drveta mi se još više svidjelo, a kasnije je preraslo i u umjetnost koju sam još više htio doraditi na svoj način, da slike budu još nježnije i življe. Pirografijom se bavim već četiri godine.

Koji motivi prevladavaju na vašim slikama? Od koje vrste drveta izrađujete svoje slike?
– Na čak 60 posto mojih slika mogu se vidjeti sakralni motivi, ali volim slikati i prirodu, životinje, portrete… Svoje slike izrađujem od hrasta, bukve, šperploče. Kod pirografije je važno da je drvo prirodno, obrađeno i suho… (www.icv.hr, mh)

Cijeli tekst može se pročitati u Virovitičkom listu