Ivica Babić tvrdi kako su u virovitičkoj bolnici brutalni pritisci na štrajkaše

Štrajk liječnika i sestara ušao je u peti dan, a dogovor s resornim ministarstvom i dalje nije na vidiku. Nakon jučerašnjeg neuspjelog sastanka o novom kolektivnom ugovoru, predstavnici sindikata od Ministarstva zdravlja još nisu dobili poziv za novi razgovor. Predsjednik liječničkog sindikata Ivica Babić u međuvremenu je zbog, kako kaže, brutalnih pritisaka na štrajkaše u virovitičkoj bolnici gdje je i zaposlen, zatražio ostavku sanacijske upraviteljice.
– Pa pobogu, jel’ ovo Sjeverna Koreja ili Hrvatska koja je članica EU?! Pravo na štrajk je zajamčeno zakonom, Ustavom, konvencijama koje su iznad Ustava, europskim zakonodavstvom. On je i temeljna pretpostavka za nastavak bilo kakvoga dijaloga s ciljem da se riješi štrajk, a mi to želimo, ravnateljica u Virovitici mora odstupiti – poručio je Babić.
Ministra Ostojića jučer je, kaže, izvijestio o smjeni svih šefova odjela te usporedio čistku s ‘Bartolomejskom noći’, krvavim obračunom francuskih katolika s protestantima krajem 16.stoljeća po direktivi tadašnjeg kralja Karla IX.
Ministar je obećao istragu svih pritisaka te poziv sindikatima kada stignu rezultati, kaže Babić.
– Evo, mi očekujemo poziv. Što se mene tiče, ja sam spreman i danas u neko razumno vrijeme odazvati se pozivu i nastaviti dalje, ali ovo se mora riješiti – rekao je Babić. (www.index.hr)