Ivica Farkaš – pilar iz Taborišta

Iako je kalendarski još uvijek ljetno godišnje doba, temperature zraka spuštaju se na jutarnjih 11 ili dnevnih 14 stupnjeva, pa neki već razmišljaju kako zagrijati svoj stambeni prostor. Nije to čudno, već smo navikli da više ne postoji lagani prijelaz iz jednog godišnjeg doba u drugo, nego uglavnom imamo ljeto i zimu. Rujan je stoga krajnje vrijeme da svi oni koji se do sada još nisu pobrinuli za ogrjev, posebice ako se radi o drvima, to učine što prije. To najbolje znaju naši pilari, koji tijekom rujna imaju i te kako posla. Jedan od njih je i 36-godišnji Ivica Farkaš iz Taborišta, koji odgovorno tvrdi da, iako je najavljeno poskupljenje drva kao ogrjevnog materijala, oko 20 posto domaćinstava ipak se vratilo toj pouzdanoj metodi grijanja u odnosu na prošlu godinu. Jer, peći na drva su pouzdane, ne isušuju prostoriju, dugo drže toplinu, a i ugodan miris širi se prostorijama, posebice za vrijeme hladnih zimskih dana.

Ivica je trgovac, a njegova trgovina ribičkim priborom nalazi se u centru Taborišta, nedaleko njegove kuće u kojoj živi s roditeljima, suprugom Antonijom te djecom, 8-godišnjom Klarom, 5-godišnjim Lukom i 3-godišnjim Karlom. S obzirom na tešku materijalnu situaciju nije čudno da se ljudi moraju baviti raznim stvarima ne bi li priskrbili sebi i svojoj obitelji neophodne uvjete za život, a upravo je i to jedan od Ivičinih razloga bavljenja tim teškim i često opasnim poslom, jer ipak se radi o pilama koje su već poslovično “nezgodne” za pilare i njihove pomagače.
– Potrebna je izuzetna koncentracija i spretnost pri obavljanju tog posla – kazao je Ivica kojeg smo zatekli za njegovom kružnom pilom, takozvanim cirkularom pri obavljanju posla u obiteljskoj kući u Basaričekovoj ulici u Virovitici… (www.icv.hr, bs; Fotografije: Bruno Sokele)

Cijeli tekst može se pročitati u Virovitičkom listu

[nggallery id=2660]