Ivica Kirin na obljetnici oslobađanja Jajca

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u znak sjećanja na prvog poginulog Franu Ladana Pancireva na Barevu počelo je obilježavanje 18. obljetnice oslobađanja Jajca. U vojnoj operaciji “Maestral” u kojoj je oslobođen taj kraljevski grad poginuli su i pripadnici slavne 81. gardijske bojne, pripadnici slavnih “Kumova” satnik Ivica Sreš te časnički namjesnici Siniša Amidžić, Ivica Grizelj, Tomislav Horvat, Silvio Hranilović, Zlatko Ivković, Željko Tišljarec i Stjepan Rajnović.

Obljetnici u Jajcu tradicionalno prisustvuju i predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata s područja Virovitičko-podravske županije te obitelji poginulih bojovnika, pripadnika 81. gardijske bojne iz Virovitice, koji su kraj spomen-obilježja na Velikom plivskom jezeru zajednički s izaslanstvom Grada Virovitice predvođenim gradonačelnikom Ivicom Kirinom polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali počast poginulim virovitičkim bojovnicima.

Nakon mimohoda ulicama grada u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije služena je sveta misa, a nakon toga je u središtu grada kraj spomen-obilježja polaganjem vijenaca održana i svečanost odavanja počasti svima poginulima u akciji oslobađanja grada i općine Jajce. Obilježavanje obljetnice završeno je svečanom akademijom u Domu kulture, u kojemu su evocirane uspomene ne samo na oslobađanje Jajca nego i svih tamošnjih krajeva. (www.icv.hr, zc; Fotografija: Arhiva)