Kazna za nepropisno pečenje rakije 100.000 kn

Proizvodnja i oporezivanje alkohola i alkoholnih pića regulirani su Zakonom i Pravilnikom o trošarinama. Malim proizvođačem jakih alkoholnih pića smatra se onaj koji proizvodi alkoholna pića za vlastite potrebe, potrebe članova kućanstva, a dozvoljena količina proizvedenog alkohola iznosi 20 litara čistog alkohola, što znači 50 litara rakije sa 40 posto alkohola ili 50 litara rakije od 16 gradi. Plaćanje trošarine regulirano je po volumenu kotla. Za kotao do 100 litara trošarina je 100 kn, a za kotlove većeg volumena 200 kn. Trošarinski obveznici nisu samo vlasnici kotla, nego sve osobe koje peku rakiju, na vlastitom ili posuđenom kotlu, i svi oni moraju se registrirati.

Za količine rakije proizvedene više od dozvoljene količine za vlastite potrebe plaća se trošarina od 53 kn po litri proizvedenog čistog alkohola, što znači za litru rakije od 40 posto alkohola 21 kunu i 20 lipa po litri. Vlasnici kotlova i osobe koje peku rakiju najkasnije 8 dana prije početka pečenja rakije moraju se prijaviti u nadležnu Carinsku ispostavu i registrirati se kao mali proizvođači jakih alkoholnih pića. Prijava u Registar obavlja se samo jednom, a vrijedi sve godine, dok god se ne napravi odjava.

Do 20. siječnja iduće godine Carini se na obrascu mora podnijeti izvješće o ukupnoj proizvedenoj količini jakog alkoholnog pića te litrama proizvedenog čistog alkohola, a do 31. siječnja sljedeće godine mora se za svu proizvedenu količinu alkohola u prethodnoj godini u državni proračun uplatiti trošarina, za dozvoljenu količinu od 20 litara čistog alkohola plaća se po kotlu, a za količinu više od 20 litara čistog alkohola 53 kn po litri čistog alkohola.

Ukoliko se prestaje s proizvodnjom alkohola, prijavu o prestanku pečenja – Odjavu iz Registra treba prijaviti najkasnije do 30.lipnja tekuće godine. Odjavljeni kotao se pečati, a pečate ga djelatnici Carine o trošku proizvođača. Osobe koje ne posjeduju kotao prilikom odjave ne plaćaju nikakvu naknadu. Od 5000 do 100.000 kn kaznit će se mali proizvođač koji ne prijavi proizvodnju, prodaje proizvedenu rakiju, ne dostavi na vrijeme Izvješće o proizvodnji, ne plati na vrijeme trošarinu ili sam otpečati kotao. Također mu se sve proizvedeno piće može carinski oduzeti. (www.icv.hr, bs; Fotografija: Arhiva)