Nazire se kraj agonije orahovačkog kolodvora

Posljednji puta u devetom mjesecu 2006. godine vrata orahovačkog autobusnog kolodvora bila su otvorena. Dakle, Orahovica je punih 7 godina bez središnjeg autobusnog ureda, karte se kupuju isključivo u autobusu pa je stoga česta pojava da autobusi kasne i po nekoliko minuta. Orahovčani su ogorčeni, u zimskom periodu moraju se smrzavati a čekaonica koja im je ”pod nosom” stoji zaključana. Uz sve ove probleme, treba reći da je cijeli kompleks zgrade u derutnom stanju što posebno brine čelništvo Grada Orahovice koje je u ovoj priči potpuno nemoćno. Autobusno kolodvor Orahovica, odnosno zgrada je i ostatak starog Gutmanovog željezničkog kolodvora pa je tako na neki način i spomenik povijesti Orahovice i uistinu je šteta da stoji ovako neugledan. Odgovor zašto orahovački autobusni kolodvor još uvijek stoji neugledan potražili smo u tvrtci ”Panturist”. Direktor operative Slovenija-Hrvatska Dean Čebohin kaže:
-Tvrtka Panturist d.d. Osijek je u poslovnim planovima za drugu polovicu 2013. godine uvrstila i renoviranje i obnavljanje objekata autobusnih kolodvora kojima raspolaže, a to su objekti u B. Manastiru, Valpovu, Belišću, D. Miholjcu, Našicama i Đakovu. Radovi su na nekim objektima već završeni, dok su na drugima još u tijeku ili će započeti, no predviđeni završetak se očekuje tijekom mjeseca rujna. Na navedenim objektima autobusnih kolodvora je vlasnička struktura jednostavna, odnosno objekti i zemljišta su u vlasništvu tvrtke tako da su priprema i izvršenja radova u tom smislu bitno olakšani. Objekat autobusnog kolodvora u Orahovici je vlasništvu više pravnih odnosno fizičkih osoba, te je priprema za cjelovito održavanje malo složenija i iziskuje dogovor više strana, no moramo napomenuti da to nije bio kamen spoticanja zašto do sada nisu poduzete određene radnje već samo razlog za kompleksniji pristup pitanju uređenja i održavanja. – kaže Čebohin te ističe kako će Panturist pitanje uređenja objekta autobusnog kolodvora u Orahovici otvoriti u narednom periodu, nakon završetka aktivnosti uređenja na kojima su trenutno angažirani:
-Sve autobusne kolodvore kojima raspolažemo, pa tako i u Orahovici, tvrtka Panturist uređuje ili će uređivati s prvenstvenim ciljem da svojim korisnicima, a neizravno i lokalnoj zajednici, omogući kvalitetnu uslugu javnog prijevoza i servisa vezanog na prijevoz putnika. – zaključio je Čebohin. Tako se ipak nazire kraj agonije ove povijesne zgrade u Orahovici na zadovljstvo puntika i naravno građana Orahovice. (www.icv.hr, vg; Fotografije: Vladimir Grgurić)

[nggallery id=2533]