Medicinske sestre i tehničari prekinuli štrajk!

Medicinske sestre i tehničari više ne štrajkaju, u štrajku su ostali samo liječnici.

– Dogovorili smo sporazum o vrednovanju svih kvalifikacija sestara, koje im se nisu priznavale, i njima će se priznati koeficijenti prema razini njihova obrazovanja – rekla je Anica Prašnjak, šefica Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara nakon gotovo petosatnog sastanka s ministrom Rajkom Ostojićem.

Dogovorili su i da će se zapošljavati medicinske sestre u ustanovama u kojima to bude potrebno unatoč tome što je na snazi zabrana zapošljavanja. Također, u pregovorima o novom kolektivnom ugovoru, koje je ministar počeo s granskim sindikatom Spomenke Avberšek, jednako vrijedan prijedlog o kojem će se razgovarati bit će i prijedlog kolektivnog ugovora na kojem inzistira Hrvatski liječnički sindikat.

– Svi članci iz ugovora bit će predmet pregovora, naglasila je Prašnjak, dodavši da iako izlaze iz štrajka, štrajk koji liječnici nastavljaju podržavaju.

Liječnici nastavljaju štrajk, najavljuju njegovu radikalizaciju

Na novinarsko pitanje koliko će sustav stajati sestrinski zahtjevi, Prašnjak je kazala da neće stajati ništa, i da će tužbe koje su se dosad podizale stajati državu skuplje nego da su se sestre sustavno zapošljavale prema potrebama. Ministar Rajko Ostojić dodao je da se pregovori o kolektivnom ugovoru u zdravstvu nastavljaju „sukladno hrvatskim propisima i europskoj praksi“. Pregovorima će prisustvovati Spomenka Avberšek i Anica Prašnjak.

Ivica Babić sastanak je napustio rano poslijepodne kazavši da će se konzultirati sa svojim štrajkaškim odborom, ali da su bliži radikalizaciji štrajka, što znači da će liječnici u bolnicama tek sada zaista početi raditi kao nedjeljom, a u štrajk će pozvati najvjerojatnije i liječnike iz primarne zdravstvene zaštite. (vecernji.hr)