Na današnji dan: 1. rujna

London izgorio u požaru
Broj Zvijeri, iliti broj 666 kojeg sadržava godina 1666., mnogima je objašnjenje uzroka Velikog londonskog požara iste godine. Izuzme li se kršćanska mistika, stvarni uzrok nije poznat, no poznato je to da je u četiri dana 80 posto Londona uništeno do temelja. Vatra je krenula od pekare Thomasa Farrinera na Pudding Laneu i ubrzo zahvatila veći dio grada. London je spašen samo zahvaljujući prestanku istočnih vjetrova i čistinama na zemlji koje su tadašnji vatrogasci pravili koristeći barut i eksplozije. Jedan od najljepših gradova današnjice nanovo je izgrađen po istim nacrtima od prije požara.

Emma Nutt postala prvom telefonskom operaterkom
Emma Nutt mnogima nije poznato ime, ali svojevremeno ova žena je bila zvijezda. Naime, 1878. je godina iz vremena kada žene nisu bile smatrane ravnopravnima s muškarcima, ali na današnji dan te godine Emma je dobila malu, ali važnu bitku za žene. Postala je prva telefonska operaterka na svijetu i to u tvrtci Edwin Holmes Telephone Dispatch Company. Telefonske kompanije su zapošljavale samo muškarce, točnije dječake, koji su uglavnom bili dobri radnici. No, zbog nestrpljenja, bezobraznog stava, psovki i šala, muškarci su postali nepodobni za takvu vrstu posla. Stoga su kompanije počele zapošljavati žene, prvu među njima Emmu čije je ime prešlo u legendu.

Započela invazija Njemačke na Poljsku
Današnji dan 1939. označio je početak vjerojatno najcrnjeg razdoblja ljudske civilizacije. Njemačka invazija i okupacija Poljske pokrenula je lavinu reakcija u svakom kutku planeta, a s obzirom da napetosti nigdje nije nedostajalo i da su apetiti sila postali neutaživi, klima je bila pogodna za izbijanje globalnog konflikta. Svjetske sile podijelile su se na saveznike i sile Osovine. Preko 100 milijuna vojnika je mobilizirano, a sukobljene strane usmjerile su sve svoje ekonomske, industrijske i intelektualne kapacitete u svrhu rata. Krajnji ishod – 70 milijuna mrtvih – brojka koja čini ovaj događaj najkrvavijm sukobom u ljudskoj povijesti.

Pronađeni ostaci Titanica
Ideja o pronalasku Titanica i podizanju olupine s dna mora postojala je već dugi niz godina kada je 1985. američko-francuska ekspedicija, s Jean-Louis Michelom i Robertom Ballardom na čelu, to zaista i učinila, izuzevši dio o podizanju. Oni su locirali olupinu posebnom vrstom sonara iz plovila Knorr. Titanic je pronađen na dubini od četiri kilometra, oko 600 kilometara jugoistočno od Mistaken Pointa u Newfoundlandu, odnosno 21 kilometar od posljednjeg očitavanja položaja koje je obavio četvrti časnik Joseph Boxhall, mjesta za koje se prvotno mislilo da je posljednje počivalište nekad najvećeg broda na svijetu.

Rođen Antun Masle
1919. godine rođen je Antun Masle, hrvatski slikar. Diplomirao je na Akademiji Likovnih umjetnosti u Zagrebu, a od 1945. godine bio je profesor likovnog odgoja u Dubrovniku. Isprva je bio pod utjecajem ekspresionizma, a 50-ih godina počeo je slikati samosvjonim stilom, naoko bliskim dječijem slikarstvu. Gustim, reljefnim namazima boja slikao je portrete i infantilistički reducirane vedute. Neka od njegovih djela su “Put u Orašac”,
“Najamna kućerina”, “Nevjesta” i druge.

Rođena Ivana Vrdoljak
1970. godine rođena je Ivana Vrdoljak – Vanna, hrvatska pjevačica. Vanna je prvi put javno nastupila 1980. godine na smotri mladih talenata, otpjevavši “Yesterday” The Beatlesa. Prijavljuje se na koprivnički Prvi pljesak sa skladbom “What a feeling” iz hit-filma “Flashdance” i oduševljava stručni ocjenjivački sud, koji joj dodjeljuje prvu nagradu. Sličan podvig ponavlja tri godine kasnije na natjecanju u Zagrebu s pjesmom “Pokora” Zorice Kondže. U Zagreb se seli 1989. godine, gdje na Filozofskom fakultetu upisuje engleski i francuski jezik s književnošću. Ubrzo odustaje od studija francuskog jezika te nastavlja redoviti studij engleskog jezika. Godine 1990. Vanna pristaje pjevati prateće vokale u do tada potpuno neafirmiranoj grupi ET, koju su činili Boytronic, Da’Real, Skyrocker i DJ Fresh Jay. Zadovoljna suradnjom, ubrzo postaje punopravni član banda. Veliki uspjeh band postiže 1993. godine, kada je premijerno izvedena pjesma “Tek je 12 sati”. Pjesmi je trebalo 10-ak dana da osvoji publiku i dosegne uspjeh kakav se ne pamti. Za pjesmu snimaju i spot, koji izaziva veliku pažnju javnosti kao najskuplji videouradak na domaćoj glazbenoj sceni do tada. Iste godine ET dobiva Porine za najbolju izvedbu grupe s vokalom i za najbolji videospot godine. (www.icv.hr, mh; Fotografija: Wikipedija)