Na današnji dan: 12. rujna

Otkrivena nuklearna lančana reakcija
Ljudima često genijalne ideje padaju na pamet na najčudnijim mjestima, pa je tako današnji dan 1933. godine definitivno ušao u najuži izbor za najluđi dan u godini. Naime, mađarski fizičar Leo Szilard stajao je na semaforu u londonskom Salisbury Rowu i čekao da se promijeni svjetlo kako bi mogao preći ulicu. I upravo na tom mjestu, tijekom tipičnog maglovitog i kišnog londonskog jutra, sinula ideja o nuklearnoj lančanoj reakciji, što je u konačnici dovelo do patentiranja nuklearnog reaktora s Enricom Fermijem i pokretanja Manhattan projekta koji je iznjedrio atomsku bombu.

Otkrivena pećina Lascaux
Dječja igra i lutanja mogu također dovesti do senzacionalnih otkrića, kao što se dogodilo na današnji dan 1940. godine kada su četiri francuska klinca šetala s psom po obroncima iznad francuskog Montignaca. Kako to obično biva, pas je bio poduzetan i istraživački nastrojen, pa su klinci pronašli pećinu punu prahistorijskih crteža na zidovima. Najpoznatija svjetska izložba umjetnosti naših dalekih predaka u pećini Lascaux otvorena je za javnost 1948. godine.

Predstavljen prvi integrirani krug
Sve što danas držimo u rukama, a napaja se strujom, ima neku vrstu integriranog kruga u sebi, preciznije čip, mikročip ili neku sličnu varijantu na temu. Od kreditnih kartica preko mobitela do računala, televizora, pa čak i tostera, sve se bazira na tom principu. Sretnik koji nam je to omogućio, i pritom sjajno zaradio na patentu, zove se Jack Kirby i upravo na današnji dan 1958. godine predstavio je svoj izum, prvi funkcionalni integrirani krug.

Rođen Dragutin Domjanić
1875. godine rođen je Dragutin Domjanić, hrvatski pjesnik. Ljubav prema prošlosti upućuje Domjanića kajkavskom narječju. Najpoznatije mu je djelo kajkavska zbirka “Kipci i popevke”, te pjesme “Fala” i “Popevke sam slagal”, koje je obje uglazbio Vlaho Paljetak. I drugi hrvatski skladatelji, primjerice Emil Cossetto, Igor Kuljerić i Ivana Lang uglazbili su nekoliko Domjanićevih pjesama. Njegova lirika, idilična, sentimentalna i rezignantna, podjednako obiluje i slikovitošću i glazbenošću. Napisao je i veći broj književnih prikaza, te nekoliko proznih crtica, koji su uglavnom u duhu njegovih lirskih interesa i stilske manire.
Autor je i malo znane marionetne igre “Petrica Kerempuh i spametni osel” u kojoj kritički i satirički opisuje hrvatske intelektualce 20-ih godina.

Preminuo Johnny Cash
2003. godine preminuo je Johnny Cash, američki country pjevač. Cash je poznat po svom dubokom, jedinstvenom bas-baritonu, tutnjavi svog pratećeg benda The Tennessee Three, ponašanju i crnoj odjeći zbog koje je dobio nadimak “Čovjek u crnom”. Svoje je koncerte obično počinjao riječima “Hello, I’m Johnny Cash”. Većina Cashove glazbe, posebno one iz njegove kasnije karijere, zazivala je teme tuge, moralne patnje i iskupljenja. Njegove najpoznatije pjesme su “I Walk the Line”, “Folsom Prison Blues”, “Ring of Fire”, “Get Rhythm” i “Man in Black”. U svojoj 55-godišnjoj karijeri prodao je više od 90 milijuna albuma i zauzeo “dominantnu poziciju u povijesti glazbe”. (www.icv.hr, mh; Fotografija: Wikipedija)