Na današnji dan: 15. rujna

Mayflower isplovio prema Americi
Mayflower je bio poznati brod koji je prevozio engleske separatiste, znane još kao Pilgrimi, iz Southamptona u Engleskoj u Plymouth, Massachusetts 1620. godine. Brod je isplovio iz Southamptona 15. rujna. Nakon 66-dnevnog putovanja pogođenog bolestima, brod se usidrio kod poluotoka Cape Coda 21. studenog. U ožujku 1621. preživjeli putnici nastanili su se u Plymouthu, dok se posada vratila natrag u Englesku. Brod zauzima slavno mjesto u američkoj povijesti kao primjer rane europske kolonizacije budućih SAD.

Srednjoameričke države proglasile neovisnost od Španjolske
Srednjoameričke države Kostarika, El Salvador, Gvatemala, Honduras i Nikaragva proglasile su neovisnost od Španjolske 1821. godine. Zanimljivo je porijeklo naziva tih država. Kostarika na španjolskom znači ˝bogata obala˝, a El Salvador ˝Spasiteljeva republika˝. Porijeklo značenja riječi Gvatemala nije poznato, premda neki istraživači pretpostavljaju da naziv znači ˝zemlja drveća˝ na jeziku Maya. Honduras ima više značenja, a najpopularnije je ono koje na španjolskom znači ˝dubina˝. Navodno ju je izrekao sam Kolumbo kada je ugledao kopno: ˝Gracias a Dios que hemos salido de esas Honduras.˝ (Hvala Bogu što smo izašli iz tih dubina). Što se Nikaragve tiče, postoji nekoliko teorija. Jedna sugerira kako riječ dolazi od imena lokalnog poglavice koji se zvao Nicarao i španjolske riječi za vodu, ˝agua˝. Druga se pak referira na dva najveća jezera pitke vode u toj državi, Nicaragua i Managua.

Rusija proglašena republikom
Alexander Kerensky proglasio je 1917. godine Rusiju republikom. Kerensky je bio drugi po redu premijer privremene ruske vlade sve dok Lenjin nije izabran za vođu nakon Oktobarske revolucije, kada je smaknuta kraljevska obitelj Romanov, a Rusija i službeno postala republikom.

Hitler Židove lišio državljanstva
Te davne 1935. godine definitivno današnji dan nije bio sretan za Židove. Naime, Hitler je na današnji dan na skupu Nacional-socijalističke stranke u Nurnbergu sve Židove u Njemačkoj lišio državljanstva, te postavo legalne temelje za buduće progone i holokaust. Svastika je postala službeni simbol nacisitičke Njemačke.

Rođena Agatha Christie
1890. godine rođena je Agatha Christie, engleska književnica. Agatha Christie je najpoznatiji autor kriminalističkih romana u svijetu i najprodavaniji autor uz Shakespearea. Njene knjige prodane su u više od milijardu primjeraka na engleskom jeziku i više od milijardu primjeraka na 45 drugih svjetskih jezika (do 2003). Njena predstava “Mišolovka” drži rekord najdužeg prikazivanja u Londonu. Prvi je put prikazana u Ambassadors Theatreu 25. studenog 1952. godine, a i dalje se prikazuje u St. Martin’s Theater, u prosjeku 8 predstava tjedno. Agatha Christie napisala je preko osamdeset romana i drama, uglavnom detektivskih. U mnogima od njih pojavljuju se njeni najpoznatiji likovi, Hercule Poirot i Miss Marple.

Preminuo Slavko Kolar
1963. godine preminuo je Slavko Kolar, hrvatski književnik i filmski scenarist. U hrvatskoj je književnosti bilo realtivno malo pisaca koji su u svoja književna djela unosili elemente humora i satire kao jednog posebnog vidnog kuta sagledavanja određenih društvenih zbivanja. U 19. stoljeću bilo ih je svega nekoliko: Stanko Vraz, Ante Kovačić i Silvije Strahimir Kranjčević napisali nekoliko uspjelih satiričnih ostvarenja, dok humorističkih elemenata nalazimo povremeno u djelima Janka Jurkovića, Vilima Korajca, Augusta Šenoe i Josipa Eugena Tomića. I to je sve. Zapravo, sve do pojave Slavka Kolara (1891.-1963.) i ne možemo govoriti o nekom piscu čije bi cjelokupno književno djelo bilo prožeto isključivo kategorijama humora i satire. A upravo po toj osobini Kolar se u hrvatskoj međunarodnoj književnosti izdvaja kao posve originalna literarna pojava: iako se tematika njegovih pripovjedaka u potpunosti uklapa u one najznačajnije tijekove hrvatske književnosti tridesetih godina kada je primarnu preokupaciju pisaca zaokupila problematika sela ili provincije s naglašenim socijalnim akcentom, Kolar se od ostalih svojih suvremenika razlikuje upravo po svom specifičnom pristupu toj istoj tematici. (www.icv.hr, mh; Fotografija: Wikipedija)