Na današnji dan: 16. rujna

Osnovan General Motors
General Motors Corporation, poznat i pod skraćenicom GM, američki je automobilistički koncern sa sjedištem u Detroitu. Koncern je 1908. godine osnovao William C. Durant, a već iste godine stekao je vlasništvo nad markama Buick i Oldsmobile. Nakon Drugog svjetskog rata General Motors i Ford stvorili su reputaciju arsenala demokracije zbog zasluga u vojnoj proizvodnji za saveznike, ali zbog proizvodnje za Hitlerovu Njemačku mogli su dobiti i titulu arsenala fašizma. General Motors danas je najveći svjetski proizvođač motornih vozila, a 2002. godine 15% svih automobila i gospodarskih vozila prodanih diljem svijeta nosilo je marku nekog od proizvođača pod okriljem koncerna. General Motorsova vozila danas se proizvode u 30 saveznih država SAD-a i 32 države diljem svijeta, a koncern zapošljava 340.000 ljudi. Koncern ima puno vlasništvo nad markama Buick, Cadillac, Chevrolet, Daewoo, GMC, Holden, Hummer, Opel, Pontiac, Saturn, Saab i Vauxhall, a drži i udjele u japanskim markama Isuzu, Subaru i Suzukiju, te ruskoj Ladi.

Grad Tabas pogodio potres jačine 7,8 stupnjeva po Richterovoj ljestvici
16. rujna 1978. godine grad Tabas u Iranu pogodio je potres jačine 7,8 stupnjeva po Richterovoj ljestvici. 40 sela u okolici od 50 kilometara također je bilo uništeno. Procjenjuje se da je poginulo od 15 do 25 tsuća ljudi. Potres je trajao pune tri minute, što ga u usporedbi s normalnim potresima koji traju 10 do 20 sekundi čini enormno razarajućim.

Schwarzenegger dobio američko državljanstvo
Arnold Schwarzenegger je austrijsko-američki glumac, političar i bodybuilder, a od 2003. godine i guverner američke savezne države Kalifornije. Schwarzenegger je bio jedan od najpopularnijih filmskih glumaca, posebice akcijskog žanra, u osamdesetim i devedesetim godinama 20. stoljeća. Kao bodybuilder osvojio je pet titula Mr. Universe i ukupno sedam Mr. Olympia, od čega šest uzastopnih od 1970. do 1975., te je bio proglašen za najjačeg čovjeka na svijetu. Upravo na današnji dan 1983. Arnie je dobio američko državljanstvo.

Prikazana prva epizoda kultnog Miami Vice
Poroci Miamija (Miami Vice) američka je televizijska serija koja je premijeru imala na današnji dan 1984. Serija je postala popularna tek kada su za radnju korištena glazba i glazbeni efekti u pozadini te vizualni efekti. Glavni su likovi dva policijska detektiva iz Miamija, James “Sonny” Crockett i Ricardo “Rico” Tubbs koji rade u Odjelu za poroke. Snimljeno je pet sezona serije, u razdoblju od 1984. do 1989. godine. “Poroci Miamija” su jedna od prvih serija koja se emitirala u stereo zvuku. Nick Nolte je prvotno bio izabran za ulogu Sonnyja Crocketta, no odbio ju je jer tada filmskim glumcima nije bilo isplativo otići s filma na televiziju. Nakon nekoliko pilota i kandidata, izabrani su Don Johnson i Philip Michael Thomas. Nakon dvije sezone, Johnson je bio spreman otići, ali se ipak predomislio i ostao do samoga kraja.

Rođena Lauren Bacall
1924. godine rođena je Lauren Bacall, američka glumica. Kao glavna glumica, prvi je uspjeh stekla u žanru film noira, uključujući filmove “Duboki san” i “Mračni prolaz”, ali i u komedijama “Kako se udati za milijunaša” i “Kreatorica”. Nastupala je također i u broadwayskim mjuziklima, te je za uloge u predstavama “Pljesak” i “Žena godine” osvojila nagradu Tony. Njen nastup u filmu “Ogledalo ima dva lica” donio joj je Zlatni globus i nominaciju za Oscara. Godine 1999., kao jedna od 25 glumica, uvrštena je na popis AFI’s 100 Years… 100 Stars Američkog filmskog instituta, dok joj je 2009. godine na prvom izdanju ceremonije Governors Awards dodijeljen Oscar za životno djelo Američke filmske akademije.

Preminula Maria Callas
1977. godine preminula je Maria Callas, operna pjevačica. Studirala je na konzervatoriju u Ateni i ondje debitirala 1938. godine sa samo petanest godina. Kao sopran proslavila se kreacijama glavnih uloga u Verdijevim, Donizzettijevim i Puccinijevim operama. Glasom neobičnog opsega i volumena, te izvanrednom vokalnom tehnikom i sposobnošću da se uživi u različite dramske likove i vokalne stilove, ostvarila je mnoštvo jedinstvenih kreacija i potaknula obnovu mnogih zaboravljenih opera. Znamenita primadona druge polovice 20. stoljeća prvi put je snimala još 1949. godine. Snimke arija iz Bellinijeve “Norme” i “Puritanca” i Wagnerove opere “Tristan i Izolda” najavile su svjetsku zvijezdu, premda je njezina atenska karijera bila stara već deset godina. U tim se godinama dospjela proslaviti i s Beethovenovim “Fideliom” i Puccinijevom “Suor Angelica” (“Sestra Angelika”), pa i ulogama u njemačkoj operi i opereti za ratne okupacije Grčke. Mariu Callas su i obožavali i osporavali, a niti jedan njezin javni ili privatni potez nije prošao neprimjećen. Poznata je po svom citatu: “Prvo ću izgubiti težinu, onda ću izgubiti glas, a onda ću izgubiti Onassisa”. (www.icv.hr, mh; Fotografija: Wikipedija)