Na današnji dan: 18. rujna

Počela gradnja zgrade Capitola u Washingtonu
Zgrada američkog Capitola jedna je od najprepoznatljivijih na svijetu, a u njoj zasjeda Kongres Sjedinjenih Država – zakonodavno tijelo američke federalne vlasti. Kongres je dvodoman i sastoji se od donjeg Predstavničkog (Zastupničkog) doma i gornjeg doma, odnosno Senata. Inauguracija trenutnog američkog predsjednika Baracka Obame dogodila se upravo tamo, a na današnji dan 1793. postavljen je kamen temeljac za njegovu izgradnju u Washingtonu.

Osnovan dnevni list The New York Times
The New York Times je dnevni list koji u New Yorku izdaje Arthur Ochs Sulzberger Jr. i distribuira ga širom svijeta. Vlasnik mu je The New York Times Company, koja izdaje još 15 drugih novina, uključujući International Herald Tribune i Boston Globe. Smatra se najvećim gradskim novinama u SAD. Uživa nadimak “Sijeda dama” zbog svog staromodnog izgleda i stila, a često ga navode kao nacionalni novinski autoritet, što znači da se navodi kao službena i autoritativna referenca za suvremene događaje. Osnovan je na današnji dan 1851., a dosad je osvojio 94 Pulitzerovih nagrada, više nego ijedan drugi list. Ime mu se često skraćuje na Times, zbog čega ga često miješaju s The Timesom, koji se izdaje u Londonu. Osnovali su ga novinar i političar Henry Jarvis Raymond i bivši bankar George Jones pod nazivom NewYork Daily Times. Današnje ime The New York Times dobio je 1857.

Snimljena prva fotografija Mjeseca i Zemlje zajedno
Program Voyager serija je američkih istraživačkih misija u svemiru koje su koristile bespilotne sonde pod imenom Voyager 1 i Voyager 2. Lansirane su 1977. godine radi proučavanja Jupitera i Saturna, no sonde su nastavile istraživati i svemir izvan Sunčevog sustava. Trenutno su na poziciji napuštanja našeg sustava. Prije 33 godine Voyager 1 snimio je prvu fotografiju Zemlje i Mjeseca zajedno. Dogodilo se to upravo na današnji dan.

Rođen Ivo Tijardović
1895. godine rođen je Ivo Tijardović, hrvatski skladatelj, literat i slikar. S glazbom i slikarstvom došao je u dodir još u gimnazijsko doba. Ratne godine proveo je u talijanskom zarobljeništvu te kao jugoslavenski dobrovoljac u Solunu. Glazbu je učio u Splitu i Beču, gdje je studirao arhitekturu, a završio je i Dramsku školu u Zagrebu. Bio je ravnatelj Opere te prvi intendant splitskog HNK, intendant HNK u Zagrebu i ravnatelj Državnoga simfonijskog orkestra poslije filharmonije. Skladateljski se oslanja na folklor i nacionalni glazbeni izraz, posebice Dalmacije. Skladao je osam opereta, a najistaknutije su mu “Mala Floramye” i “Spli’ski akvarel”, koje dočaravaju splitski ambijent između dva svjetska rata. U opernom stvaralaštvu zanimao se temama iz prošlosti i bliskim povijesnim zbivanjima. Bavio se i slikarstvom, a radio je kao ilustrator, dirigent, koreograf, karikaturist, novinar, prevoditelj. Zapaženo djelo je opereta posvećena nogometnom klubu Hajduk Split pod nazivom “Kraljica lopte”.

Rođena Greta Garbo
1905. godine rođena je Greta Garbo, švedska glumica. Jedna je od prvih europskih glumica koja je postala vrhunskom holivudskom zvijezdom početkom tridesetih godina. U zlatnom razdoblju svoje karijere nanizala je velike dramatične uloge u filmovima “Kraljica Kristina”, “Ana Karenjina”, “Grand Hotel” i “Dama s kamelijama”. 1939. godine snimila je film koji odudara od njezinog melodramatskog stila – satiričku komediju “Ninočka”, koja je postigla svjetski uspjeh i nominaciju za tri Oscara.
U skladu s ulogama bio je i njezin privatni život. Nekomunikativnu i tajanstvenu, prema mjerilima holivudske javnosti, nazivali su je “švedskom sfingom” i “misterioznom strankinjom”. Tako su i njene ljubavne veze bile uglavnom predmetom nagađanja. Nakon neuspjeha filma “Žena s dva lica” božanstvena se Greta Garbo 1941. godine zauvijek povukla s filma. 1953. godine nagrađena je specijalnim Oscarom za svoj doprinos filmskoj umjetnosti koji, međutim, nije osobno primila.

Rođen Toni Kukoč
1968. godine rođen je Toni Kukoč, hrvatski košarkaš. U svojoj karijeri je osvojio europske naslove u klupskoj košarci, naslove svjetskog prvaka, dvije olimpijske medalje te naslove prvaka NBA profesionalne košarkaške lige. Iako poznat po tome da je u momčadi mogao igrati na bilo kojoj poziciji (uz visinu 207 cm), ipak je uglavnom igrao kao krilo. Uvršten je među 50 osoba koji su najviše pridonijeli Euroligi. Kao član reprezentacije 1992. godine dobitnik je Državne nagrade za šport “Franjo Bučar”.

Preminuo Jimi Hendrix
1970. godine preminuo je James Marshall “Jimi” Hendrix, američki rock glazbenik. Bio je pionir, inovator i samouki ljevoruki gitarist koji je presudno utjecao na rock, blues, jazz, soul, R&B i druge glazbene stilove.Poznat je po sviranju gitare sa zubima i iza leđa. Učio je svirati nadahnut glazbenicima kao što su B.B. King, Muddy Waters, Robert Johnson i Chuck Berry. Na poziv producenta i menadžera Chasa Chandlera (bivši basist sastava The Animals), odlazi u London, gdje započinje svoju povijesnu karijeru s basistom Noelom Reddingom i bubnjarom Mitchom Mitchellom. Nakon Hendrixove smrti izdani su brojni kompilacijski, studijski i koncertni albumi s njegovim neobjavljenim materijalom. (www.icv.hr, mh; Fotografija: Ilustracija)