Na današnji dan: 2. rujna

Odigrala se pomorska bitka kod Akcija
Legendarna pomorska bitka kod Akcija s još legendarnijim učesnicima, poznatim ljubavnicima Markom Antonijem i Kleopatrom, odigrala se na današnji dan 31. godine prije Krista. Ova bitka označila je kraj rimskih građanskih ratova i početak Rimskog Carstva. Iako podjednaka snagom onoj Oktavijanovoj, vojska Marka Antonija izgubila je moral kad ju je vojskovođa napustio i krenuo za Kleopatrom koja je neočekivano pobjegla iz bitke. Velika pobjeda Oktavijana i ljubavna tragedija Marka Antonija i Kleopatre opjevana je u Vergilijevoj Eneidi i dan danas izvor je inspiracije umjetničkog stvaralaštva.

Filipid otrčao prvi maraton
Legenda o grčkom vojniku Filipidu, koji je trčao od polja Maratona do Atene (oko 34,5 kilometra da bi objavio pobjedu grčke vojske nad Perzijancima) jedna je od rijetkih stvari koje pamtimo sa satova povijesti. Prema toj, povijesno nepotvrđenoj priči, Filipid je neposredno nakon što je stigao u Atenu preminuo od umora. Nema dokaza da se događaj zaista i odigrao. Povjesničar Herodot piše da je vojnik trčao iz Atene do Sparte. Verzija u kojoj je trčao od Maratona javlja se u Plutarhovom djelu iz 1. stoljeća. Bilo kako bilo, legenda živi i dalje.

Theodor Roosevelt izrekao svoju poznatu frazu
Diplomacija, politika odnosno ideologija Velikog Štapa utemeljenje je Theodora Roosevelta, nekadašnjeg predsjednika SAD-a. U političkim sferama, a i šire, poznata je njegova izjava „govori polako, ali nosi veliki štap”. Upravo na njoj stoji spomenuta politička doktrina, odnosno „pregovaranje” uz prijetnju korištenja vojne sile. Sažetak svojih političkih stavova i metoda strpanih u ovu, mnogo puta citiranu (gotovo klišejiziranu), frazu Roosevelt je izrekao na današnji dan 1901.

Ana Frank poslana u Auschwitz
Pored legendi, današnji dan poznat je i po potvrđenim činjenicama. Nažalost, nimalo pozitivnim. Naime, 1944., upravo na 2. rujna, Anna Frank (čuvena po svojem posthumno objavljenom „Dnevniku”) poslana je u Auschwitz, koncentracijski logor koji je svoju reputaciju izgradio na najbrutalnijim načinima anuliranja ljudskog dostojanstva i života.

Utemeljena tradicija polusatnog emitiranja večernjih vijesti
Američke televizijske kompanije CBS i NBC utemeljile su tradiciju polusatnog emitiranja večernjih vijesti, odnosno dnevnika, produljivši trajanje programa s 15 na 30 minuta. Osam minuta udarnog termina odlazilo je, pogađate, na reklame. U preostalih 22 minute moralo se „stisnuti” 20-ak najvažnijih događaja i reportaža.

Označen početak računalne razmjene informacija
Na današnji dan 1969. na Kalifornijskom sveučilištu Los Angeles (UCLA) dva su računala izmijenila hrpu besmislenih podataka, tek toliko da se potvrdi da je veza između njih moguća. Za mjernim uređajima koji su to potvrdili stajao je Leonard Kleinrock. To je bio početak ARPAneta, računalne mreže koja će hitro prerasti u današnji internet, globalni kanal za razmjenu informacija.

Preminuo John Ronald Reuel Tolkien
1973. godine preminuo je John Ronald Reuel Tolkien, britanski književnik.Tolkien je studirao na Oxfordu gdje je postao profesor i jedan od vodećih engleskih i svjetskih lingvista, međutim Tolkien je bio mnogo poznatiji po svojim knjigama nego po svom znanju lingvistike. Kada se vratio iz rata napisao je “Knjigu izgubljenih bajki” (The Book of Lost Tales) koja će biti pretača mitologiji njegove sljedeće knjige “Silmarilion” (The Silmarillion). Ocjenjivajući ispite, 1928. godine, na čistom listu papira napisao je – “U rupi u zemlji živio je hobit” (In a hole in the ground there lived a hobbit). Ovo će biti prva rečenica njegove knjige “Hobit”, koja će doživjeti veliki uspjeh. Tolkien je 12 godina pisao novu knjigu koja je trebala biti samo duža priča, ali on je napisao mnogo više- čitavu historiju Međuzemlja, mitologiju koju je počeo opisivati u “Silmarilionu”, izmislio je čitave jezike (Konija i Sindarin i drugi). Knjiga se zvala “Gospodar prstenova” i napisana je 1949. godine. To je trebala biti samo jedna knjiga, ali su je izdavači razdvojili u tri radi logističkih razloga. To su bile “Prstenova družina” (1954), “Dvije Kule” (1954) i “Povratak kralja” (1955). Knjige su bile toliko uspješne u Velikoj Britaniji i SAD-u da se Tolkien morao preseliti i promijeniti broj telefona. Tolkin u svojim knjigama nije prepričavao mitove već je stvarao potpuno nove. Njegove knjige su dobile i filmsku dimenziju kada je redatelj Peter Jackson sa produkcijskom kućom New Line Cinema stvorio jako uspješnu trilogiju od knjige “Gospodar prstenova”. To je ujedno i najnagrađenija trilogija u historiji Američke Filmske Akademije, jer je nagrađena sa 17 Oscara (prvi dio sa 4, drugi sa 2 i treći sa 11). Treći dio trilogije “Povratak kralja” postao je prvi film poslije Titanica, koji je zaradio u svijetu više od jedne milijarde dolara (i treći film u povijesti koji je dobio 11 Oscara). (www.icv.hr, mh; Fotografija: Ilustracija)