Na današnji dan: 22. rujna

Ubijena posljednja „vještica“ u Americi
Na današnji dan 1692. godine posljednja je osoba u Americi obješena zbog optužbe da je vještica. Godine 1827. Anđeo Moroni otkrio je Josephu Smithu zlatne ploče koje sadrže Knjigu mormona. Smithov prijevod tih ploča postao je temelj za novu mormonsku religiju.

Abraham Lincoln započeo emancipaciju crnaca
Još je jedan važan događaj obilježio američku povijest na današnji datum 1863. godine – republikanski predsjednik i abolicionist Abraham Lincoln emancipira crnce u konfederalnim državama američkog Juga. Pet godina kasnije, istog datuma bilježe se rasni ustanci u New Orleansu.

Dogodila se jedna u nizu pobuna crnaca u Atlanti
Početkom 20. st., točnije 1905. godine dogodila se još jedna pobuna crnaca u Atlanti. U pobuni je poginulo deset crnaca i dvoje bijelaca.

„Guslač“ ugledao svjetlo dana
Na Broadwayu je 1964. godine izuzetno popularni mjuzikl „Guslač” na krovu doživio svoju prvu izvedbu.

Započeo rat između Iraka i Irana
1980. godine započinje i rat između Iraka i Irana. Naime, 22. rujna te godine Irak je preuzeo dio Irana i započeo je spor oko granice.

Lennon i Yoko Ono potpisali za Geffen Records
Iste godine, 1980. John Lennon i Yoko Ono potpisali su ugovor s izdavačkom kućom Geffen Records.

Otto von Bismarck postao pruskim kancelarom
1862. godine Otto von Bismarck postao je pruski kancelar. Pod geslom „krv i željezo“, ujedinio je 25 njemačkih država u Njemačko Carstvo, osnovano 1871. godine sa Wilhelmom Hohenzollernom kao carem.

Rođen Bilbo Baggins, junak Tolkienovog romana „Hobbit“ i trilogije „Gospodar prstenova“
Na današnji dan imaginarne godine 1290. godine rođen je jedan od glavnih junaka Tolkienove trilogije „Gospodar prstenova” te romana “Hobit” Bilbo Baggins.

Rođen Michael Faraday
1791. rođen je Michael Faraday, engleski fizičar i kemičar. Michael Faraday otkrio je inducirane struje, zakone elektrolize, teoriju magnetskog i električnog polja, te zakretanje ravnine polarizacije u magnetskom polju. Time je utro put elektromagnetskoj teoriji svjetlosti. Godine 1853. Došao je do dva važna zakona nazvana “Faradayevim zakonima elektrolize”. Fizička jedinica za kapacitet, farad (F), nazvana je u njegovu čast.

Preminuo Stojan Vučičević
1989. godine preminuo je Stojan Vučičević, hrvatski pjesnik, putopisac, prevoditelj i novinar rodom iz Hercegovine. Bio je urednik splitskog književnog časopisa „Vidik“ i novinar kultnog lista za kulturu „Telegram“ te urednik književne revije „Republika“. Kada se zaposlio na televiziji kao urednik, svojom je pjesničkom osobnošću, ljepotom jezika i stilskom dotjeranošću obogaćivao tuđe tekstove. Zadnja njegova pjesma objavljena u novinama nekoliko dana prije njegove smrti znakovita je naslova: „Umrijeti u Hrvatskoj“. Samo godinu poslije, smrt i patnja, postali su u Hrvatskoj svakodnevica. Vučičević je, između ostalog, objavio putopisnu prozu „Podmornica“ u kojoj je čitatelje proveo svojim lirskim svijetom, od zavičajne Neretve do čežnje svojih pjesničkih duša – Pariza, potom Zadrom i Zagrebom, gradom u kojemu je najdulje živio i na čijem groblju počiva. (www.icv.hr, mh; Fotografija: Ilustracija)