Na današnji dan: 24. rujna

Dogodila se financijska panika na Wall Streetu – “Crni petak”
“Crni petak” na Wall Streetu dogodio se 24. rujna 1869. kada su Jay Cooke i Jim Fiske, pokušali diktirati cijene na tržištu zlata te tako izazvali financijsku paniku.

Britanska Vlada protjerala 90 sovjetskih diplomata
Godine 1971. na današnji dan britanska vlada protjerala je 90 sovjetskih diplomata zbog navodne špijunaže. Moskva je zauzvrat 8. listopada uskratila dozvole za boravak sedamnaestorici britanskih diplomata.

Objavljen dossier o iračkom programu naoružanja od strane britanske vlade
2002. godine britanska vlada objavila je dossier o iračkom programu naoružanja, tvrdeći da irački predsjednik Saddam Hussein može lansirati oružje za masovno uništenje za samo 45 minuta, što je poslužilo kao opravdanje za agresiju na Irak, ali se kasnije pokazalo da je tvrdnja bila lažna.

Hrvatski sabor prihvatio Hrvatsko- ugarsku nagodbu
1868. godine Hrvatski sabor u kojem su većinu imali mađaroni prihvatio je Hrvatsko-ugarsku nagodbu, kojim je uređen položaj Kraljevine Dalmacije, Hrvatske i Slavonije i Kraljevine Ugarske unutar ugarskog dijela Austro-ugarske Monarhije i ustroj središnje vlasti u Hrvatskoj temeljem kojega su Ugarski i Hrvatski sabor donijeli odgovarajuće zakone. Dotadašnja je jedinstvena monarhija podijeljena na austrijski i ugarski dio i, prema novonastalom državnopravnom ustroju Dalmacija i hrvatski dio Istre, zajedno sa slovenskim zemljama, ušle su u austrijski dio Monarhije, a banska Hrvatska, zajedno s Vojvodinom u ugarski. Po nagodbi Hrvatska je samostalna na području zakonodavstva, uprave, bogoštovlja i nastave i pravosuđa, a ostali su poslovi zajednički. Glavni su bili problemi nagodbe činjenica da Hrvatska nije dobila samostalnost na području financija kao i neriješen problem pripadnosti Rijeke što je riješeno “provizorijem”, “privremenim” rješenjem (tzv. „Riječka krpica“) koji je u praksi išao u korist Mađara.

Rođen Arthur Guiness
1725. godine rođen je Arthur Guinness, irski poduzetnik, vizionar i filantrop, stvaratelj jednog od najslavnijih svjetskih brendova – čuvenog crnog irskog piva „Guinness“. Na staru godinu 1759. godine Guinness je potpisao ugovor o zakupu stare pivnice u St. James Gateu, u Dublinu po cijeni od 45 funti godišnje. Današnji dan se u sjećanje na svog osnivača slavi kao Arthur’s Day, a upravo danas se obilježava jubilarna 250. godišnjica utemeljenja pivnice, istovremenim svečanostima u Dublinu, duhovnom domu Guinnessa, te u New Yorku, Lagosu, Yaoundéu i Kuala Lumpuru.

Rođen Mihovil Pavlek- Miškina
1887. godine rođen je Mihovil Pavlek-Miškina, hrvatski književnik. Začetnik je književne misli i predvodnik grupe seljaka-pisaca u Hrvatskoj. Pisao je pjesme, crtice, pripovijetke, članke, brošure te objavljivao u raznim dnevnicima, tjednicima, časopisima, kalendarima: “Božićnica” (kalendar), “Dom”, “Evolucija”, “Hrvatska revija”, “Hrvatsko selo”, “Napredak”, “Napretkova božićna/uskrsna knjiga”, “Narodno kolo”, “Razgovor”, “Republika”, “Savremenik”, “Seljačka prosvjeta”, “Seljačka sloga”, “Slobodni dom”, “Varaždinske novosti”… U svojim prozama sa seoskom tematikom izražavao je protest protiv društvene nepravde. Njegove pjesme pretežno su retorične i prigodne, bez snažnog realizma, ali sa socijalnim mislima. Šime Vučetić ističe da su Pavlekove kajkavske pjesme (prvi put kao ciklus zajedno objavljene u 115. knjizi edicije “Pet stoljeća hrvatske književnosti”) najbolji dio njegovog pisanja i pjevanja. Svoj život u mladosti i početak književnog stvaranja opisao je ukratko u “Zborniku hrvatskih seljaka”.Prvi Pavlekov književni sastav bio je “Nekrolog” Antunu Radiću. Potpisao ga je pseudonimom Miškina bojeći se da mu se tko ne naruga zbog pisanja.

Preminuo Vice Vukov
2008. godine preminuo je Vice Vukov, hrvatski estradni umjetnik, publicist i političar. Prvi put je zapjevao kao gimnazijalac 1953. godine u opereti “Ševa”, gdje je pjevao Janka, drugu mušku ulogu. Iste godine, u dobi od 17 godina bio je izbačen iz šibenske gimnazije i Saveza omladine jer je u jednom sastavku napisao da se u Rusiji 1917. godine dogodila pobuna, a ne revolucija.1955. godine dolazi u Zagreb i upisuje Filozofski fakultet na kojem studira filozofiju i talijanski jezik. 1956. godine uključuje se u Studenski KUD “Ivan Goran Kovačić”. Njegova glazbena karijera započela je početkom 1959. godine pozivom na jednu audiciju za pjevače, nakon koje mu pristupa direktor opatijskog festivala Josip Stojanović koji mu nudi nastup na tom festivalu. U Opatiji nastupa iste godine s pjesmom “Mirno teku rijeke” te osvaja prvo mjesto i praktički preko noći postaje najpoznatiji glazbenik u tadašnjoj Jugoslaviji. (www.icv.hr, mh; Fotografija: Ilustracija)