Na današnji dan: 27. rujna

Započela osmanlijska opsada Beča
Opsada Beča ili Prva bitka kod Beča započela 27. rujna 1529., kada je osmanlijska vojska predvođena sultanom Sulejmanom Veličanstvenim, prodrla najzapadnije u Srednju Europu. Osmanlijska vojska brojila je oko 120.000 vojnika. Među svim prethodnim bitkama između kršćanskih i islamskih vojski, ova je opsada nagovijestila kraj napredovanja prethodno nezaustavljivih turskih snaga, koje su ipak i nakon toga nastavile osvajanja dijelova Mađarske pod kontrolom Austrije. Ova se bitka u osmanlijskim vojnim izvorima zove “Prva bitka kod Beča”, jer se dogodila i “Druga bitka kod Beča” 1683. godine.

Preminuo papa s najkraćim stažem
Papa Urban VII. nasljednik je pape Sikstusa V., a bio je papa samo 13 dana. Izabran je za papu 15. rujna 1590., a umire od malarije upravo na današnji dan, 27. rujna 1590. što njegov pontifikat čini najkraćim u povijesti papa. Unatoč tako kratkoj poziciji na čelu Vatikana, zapamćen je po prvoj zabrani pušenja u svijetu, koja se odnosila na područje unutar crkve.

Uspostavljena prva javna željeznička veza
Prva javna željeznička prometna veza uspostavljena je između engleskih gradova Stocktona i Darlingtona. Lokomotiva engleskog inženjera i izumitelja Georgea Stephensona, kojom je sam upravljao, vukla je 27. rujna 1825. na pruzi Stockton – Darlington prvi putnički vlak na svijetu.

Potpisan Trojni pakt u Berlinu
Trojni pakt su potpisale tadašnje fašističke države Italija, Njemačka i Japan 27. rujna 1940. u Berlinu i time stupile u vojni savez. Potpisnici su bili Saburo Kurusu za Japansko Carstvo, Adolf Hitler za nacističku Njemačku i Galeazzo Ciano (ministar vanjskih poslova) u ime Kraljevine Italije. Tako su osnovane Sile Osovine koje su se obvezale međusobnu suradnju u stvaranju i održavanju novog poretka na azijsko-pacifičkom prostoru i u Europi te na međusobno pomaganje u slučaju da jednu od njih napadne neka druga sila, koja nije umiješana u europski ili japansko-kineski rat. Prvenstveno su na umu imale spriječiti ulazak SAD-a u rat. Svijet je tako početkom Drugog svjetskog rata bio podijeljen na interesna područja imeđu Sila osovine i saveznika.

Eksperimentalnim zrakoplovom postavljen novi brzinski rekord od 3,196 Macha
Bell X-2 “Starbuster” je bio američki eksperimentalni zrakoplov dizajniran kako bi ispitao strukturalne utjecaje aerodinamičkog zagrijavanja te stabilnost i upravljivost zrakoplova tijekom leta na velikim visinama i pri visokim brzinama. 27. rujna 1956. pilot Milburn Apt postavio je novi brzinski rekord od 3,196 Macha, no uspjeh je zasjenila nesreća koja je uslijedila. Iz nepoznatih razloga, Apt je naglo skrenuo prema bazi Edwards i izgubio kontrolu nad letjelicom. Iako se kapsula u kojoj se nalazio uspjela odvojiti, pilot nije mogao izaći iz nje prije nego je udarila od tlo.

Rođen Vjekoslav Kaleb
1905. godine rođen je Vjekoslav Kaleb, hrvatski književnik. Školovao se u Zadru, Beogradu i Šibeniku te pohađao Učiteljsku akademiju u Zagrebu. Podučavao je u raznim selima Zagore te kasnije u Šibeniku i Zagrebu. Nakon sudjelovanja u Drugom svjetskom ratu bio je urednik nekoliko književnih časopisa i tajnik Društva hrvatskih književnika i Matice hrvatske. Objavio je ukupno 57 novela u brojnim zbirkama (“Na kamenju”, “Izvan stvari”, “Brigada”, “Trideset konja”, “Kronika dana”, “Smrtni zvuci”, “Nagao vjetar”, “Ogledalo”, “Luk i strijela”…) i 3 romana (“Ponižene ulice”, “Divota prašine”, “Bijeli kamen”). Većina njegovih djela tematski se bavi životom u izoliranim zaselcima Zagore. Pisao je i filmske scenarije, reportaže, članke, prikaze i prevodio (najpoznatiji je njegov prijevod bajke “Pinocchio” Carla Colodija). “Gost” je jedna od njegovih najranijih (objavljena 1940. godine), ali i najboljih i najpoznatijih novela. Djela su mu prevedena na više europskih jezika.

Rođena Gwyneth Paltrow
1972. godine rođena je Gwyneth Paltrow, američka glumica i pjevačica. Debitirala je nastupom u nezapaženom filmu “Shout” 1991. godine. No te ju je godine Steven Spielberg, prijatelj njene obitelji, angažirao malom ulogom u filmu “Kuka”. Kasnije je nastupila u hvaljenom trileru “Sedam” iz 1995. godine u kojem je započela vezu s Bradom Pittom. Veza je trajala par godina, ali ju je ona prekinula. Kasnije je izjavila da je pogriješila što je to učinila. Godine 1996. ponovno je bila hvaljena u filmu “Emma”. Godine 1997. Paltrow je za povijesnu komediju “Zaljubljeni Shakespeare” osvojila Zlatni globus kao najbolja glumica u komediji ili mjuziklu, a zatim i Oscara kao najbolja glumica. Od tada je snimala rjeđe, ali je nastavila nizati značajne filmove, kao što je hvaljena tragikomedija “Obitelj čudaka” iz 2001. godine U intervjuu za “The Guardian” iz 2006. godine izjavila je da je podijelila karijeru na filmove koje je snimila iz ljubavi – kao što su “Obitelj čudaka”, “Sylvia” i “Doka”z, te na one koje je snimila samo zbog novca – kao što su “Stjuardese lete u nebo” i “Ljubav je slijepa”.

Preminuo Clifford Lee Burton
Clifford Lee Burton bio je drugi basist grupe Metallica. Priključio se sastavu 1982. godine (zamijenio je Rona McGovneya). Njegov život i tragična smrt su inspirirali pjesme mnogih sastava uključujući Megadeth i Primus. Poginuo je u autobusnoj nesreći u Švedskoj 27. rujna 1986. godine. (www.icv.hr, mh; Fotografija: Wikipedija)