Na današnji dan: 30. rujna

Izdana Guttenbergova Biblija
Na današnji dan 1452. izdana je Gutenbergova Biblija, jedna od prvih knjiga koje su tiskane u Europi. Johannes Gutenberg bio je njemački tiskar i izumitelj tipografije u Europi. Iako su Kinezi već u 6. stoljeću rabili rezbarene drvene ploče za umnožavanje tekstova, a pokretna metalna slova korištena su za tiskanje u Koreji sredinom 13. stoljeća, u Europi su se do sredine 15. stoljeća knjige umnožavale prepisivanjem rukom, što ih je činilo skupima i rijetkima. Gutenbergov izum omogućio je eksplozivno širenje znanja u renesansnoj Europi. Gutenbergova Biblija izdana je na 1.282 stranice u 2 stupca po 42 retka i tiskana u 100-200 primjeraka, dijelom na pergamentu, dijelom na papiru.

Pogubljen prvi čovjek u SAD-u
1630. u Plymouthu je pogubljen prvi čovjek u SAD-u. Radilo se o Johnu Billingtonu, Englezu koji je sa svojom ženom i dvojicom sinova preplovio ocean na poznatom brodu Mayflower. Osuđen je na smrt vješanjem.

Prvi puta upotrijebljena anestezija na operaciji
30. rujna 1846. zubar William T.G. Morton prilikom vađenja zuba prvi je put upotrijebio anesteziju u nekoj operaciji. Sam termin skovao je liječnik William Holmes u pismu Mortonu. Predvidio je da će njegov izraz koristiti jezici svih civiliziranih naroda.

Puštena u promet prva komercijalna hidroelektrana na svijetu
Na današnji dan 1882. u Appletoneu u Wisconsinu puštena je u promet prva komercijalna hidroelektrana u svijetu.

Izrađen Boeing 747
Na današnji dan 1968. iz tvorničke hale u Everettu izašao je prvi Boeing 747. Boeing 747, često zvan Jumbo Jet, najprepoznatljiviji je zrakoplov današnjice i dugo jedan od najvećih komercijalnih putničkih zrakoplova. Uvođenjem Airbusa A380 u redovni promet 25. listopada 2007. godine Boeing 747 gubi status najvećeg putničkog zrakoplova.

Rođena Monica Bellucci
1964. godine rođena je Monica Bellucci, talijanska filmska glumica i model. Monica Bellucci počela je karijeru kao model s nepunih 16 godina. Iako je imala ambiciju biti pravnica, pa je na Sveučilištu u Perugiji i upisala studij prava, odlučila je potpuno se posvetiti karijeri modela te, kasnije, glumice. Godine 1988. potpisala je za poznatu milansku modnu kuću Elite Model. Monica je ubrzo dobila brojne poslove u modnim centrima Parizu i New Yorku Te iste, 1989. godine Bellucci je počela uzimati satove glume, a prva zamjetnija uloga bila joj je 1992. u filmu Bram Stoker’s Dracula gdje je glumila jednu od tri Drakuline vampirske nevjeste. Svjetsku slavu stekla je tek glavnom ulogom u talijanskom filmu “Malèna” iz 2000. godine.

Rođena Martina Hingis
1980. godine rođena je Martina Hingis, švicarska tenisačica. Ime je dobila po jednoj od najvećih tenisačica u povijesti, Martini Navratilovoj. Poznata je pod nadimkom “Švicarska Miss”. Među značajnijim rezultatima su joj 5 osvojenih Grand Slam turnira u singlu, 9 u paru i 1 u mješovitom paru.

Preminuo James Dean
1955. godine preminuo je James Dean, američki glumac. Glumiti počinje 1950. godine na televiziji, na filmu od 1953. godine. Nakon više manjih uloga zapaža ga Elia Kazan. Bio je polaznik Actors’ Studija i već nakon prve glavne uloge u filmu “Istočno od raja” postaje zvijezdom. Sličan lik zatvorena i dubinski gnjevna mladića, koji s naporom uspostavlja kontakt s okolinom te u ljubavi prema djevojci traži emocionalnu prisnost, tumači i u “Buntovniku bez razloga”, a prema naslovu toga filma nazvan je tip likova, glumaca, ali i životni stil adolescenata koji su ga oponašali. U filmu “Div” sa stanovitim uspjehom širi glumački raspon ulogom koja obuhvaća dulji odsječak života, uspješno dočaravši i scene gnjeva sredovječna razočaranog muškarca sklona alkoholu. Potkraj snimanja 1955. godine pogiba u automobilskoj nesreći, a rana smrt učvršćuje njegov status jedne od kultnih ikona filma i popularne kulture dvadesetog stoljeća. O njemu je snimljeno više dokumentarnih, igranih filmova i televizijskih serija. Iako je snimio samo 3 filma, ostavio je neizbrisiv trag u filmskoj povijesti. (www.icv.hr, mh; Fotografija: Ilustracija)