Na današnji dan: 4. rujna

Nastao Los Angeles
Grupa od 44 doseljenika zaustavila se 1781. godine blizu rijeke u Dolini dima u pratnji dva svećenika i nešto vojnika. Nazvali su je Los Angeles u čast „Njihove Gospe, Svete Marije, Kraljice Anđela od Porcijunkule”, franjevačkog blagdana koji je padao na današnji dan i u čast istoimene crkve osnivača ovog reda, Franje Asiškog. Tako se „rodio” danas jedan od najpoznatijih, najuzbudljivijih (i u mnogo toga naj) gradova, Los Angeles.

Završio posljednji veći američko- indijanski rat
Geronimo, točnije Goyathlay, odnosno Onaj Koji Zijeva, poznati je indijanski medicinar i vođa Chiricahua Apača koji se borio protiv Meksika i Sjedinjenih Država i njihovog širenja u zemlji Apača u 19. stoljeću. Brojne su priče o tome tko ga je zarobio. Najvjerojatnija je ona da ga je na današnji dan uhvatila grupa vojnika na čijem čelu je bio Henry Lawton. Njegov zadatak bio je progoniti, svladati, uhvatiti i dopremiti Geronima u SAD, živog ili mrtvog. To se i dogodilo 1886.; Geronimo je uhvaćen i tako je završio posljednji veći američko-indijanski rat.

Halley izračunao putanju svoje komete
Osim što je izradio prvu meteorološku kartu uopće, popisao oko 350 zvijezda južne hemisfere, dizajnirao zvono koje roniocima omogućuje dulji ostanak pod vodom, ovaj engleski astronom je 1682., koristeći se Newtonovom teorijom, utvrdio putanju jednog kometa i proračunao njegov povratak nakon 76 godina. Edmund Halley, nažalost, nije doživio njegov drugi dolazak. No, točno je predvidio vrijeme njegovog idućeg pojavljivanja pa je komet, kojeg je ugledao na današnji dan, dobio ime po njemu.

OGO-1 poslan u svemir
OGO-1 ili Orbital Geophysical Observatory (Orbitna geofizička promatračnica) jedan je od 6 NASA-inih projekata iz 60-tih godina prošlog stoljeća. Osmatračnica je 4. rujna 1964. poslana u svemir da analizira Zemljinu atmosferu, magnetosferu i prostor između Zemlje i Mjeseca. Zbog dva eksperimentalna potisnika, OGO-1 nije se postavio po predviđanjima – jedan od potisnika blokirao je pogled skenera prema Zemlji. Zato Osmatračnica nije mogla odrediti udaljenost od planeta. Usprkos problemima, većina podataka iz eksperimenata je zaprimljena u manje-više dobrom stanju.

Mark Spitz osvojio 7. zlato na OI u Muenchenu
Mark Spitz slavni je američki plivački olimpijac, deveterostruki Olimpijski pobjednik i plivač koji je 23 puta postavljao svjetske rekorde u sprinterskim disciplinama slobodnim i delfinovim stilom. Prije pojave Michaela Phelpsa, svojeg sunarodnjaka, on je držao rekord u broju zlatnih medalja osvojenih na jednim Olimpijskim igrama – sedam, a osvojio ih je u Muenchenu 1972. godine. Posljednju, sedmu, zlatnu medalju (u štafeti 4×100 m mješovito) osvojio je 4. rujna, dan prije upada palestinskih terorista u Olimpijsko selo u Munchenu i početka najveće olimpijske tragedije.

Rođen Anton Bruckner
1824. godine rođen je Anton Bruckner, austrijski orguljaš i skladatelj. Najviše je poznat po svojim simfonijama, misama i motetima. Bruckner se smatra simbolom zadnjeg stadija Austro-Njemačkog romantizma zbog bogate harmonije i složene polifonije. U Beču je predavao na sveučilištu i konzervatoriju, a od glazbenika najviše je cijenio Bacha, Beethovena i Wagnera.

Rođena Beyoncé Knowles
1981. godine rođena je Beyoncé Knowles, američka glumica i pjevačica. Glazbom se bavi od djetinjstva, a prve veće glazbene uspjehe postigla je krajem 1990-ih u sastavu Destiny’s Child. Godine 2003. izdala je svoj debitantski samostalni album “Dangerously in Love”, koji je postao jedan od najuspješnijih albuma godine. Album je postigao veliki komercijalni i kritički uspjeh, a 2004. godine nagrađen je s pet Grammyja. Nakon raspada Destiny’s Childa 2005. godine nastavlja s uspjesima u samostalnoj karijeri. Beyoncé Knowles imala je pet singlova na prvom mjestu Hot 100 ljestvice, čime je postala jedna od dvije pjevačice s najviše takvih singlova 2000-ih. Također je i pjevačica s najvećim brojem uzastopnih tjedana na prvom mjestu 2000-ih, s ukupno 37 tjedana na prvom mjestu. (www.icv.hr, mh; Fotografija: Wikipedija)