Na današnji dan: 5. rujna

Formirana profesionalna bejzbolska liga u SAD-u
Nacionalna asocijacija profesionalnih bejzbolskih liga formirana je 1901. kao krovna organizacija manjih liga. Na današnji dan potpisan je ugovor između većih i manjih liga; njime se odredilo klasificiranje liga, limit plaća i zarade od prodaje igrača te sistem drafta. Usput je stvoren i Odbor za arbitražu koji je mogao suspendirati igrače i klubove u slučaju kršenja pravila.

Objavljen klasik “Doktor Živago”
Doktor Živago književni je klasik Borisa Pasternaka objavljen 1957. Godinu dana kasnije, na današnji dan, i američki su čitatelji dobili priliku uživati u priči o Yuriu Zhivagu, doktoru i pjesniku, rastrganom između dvije žene pred početak Građanskog rata u Rusiji. Ipak, ono što knjigu čini kvalitetnom je tema o čovjeku koji se suočava s promjenama u životu izazvanim od strane sila koje ne može kontrolirati. Po knjizi je snimljen i film.

Muhammad Ali osvojio zlatnu medalju još kao amater
Cassius Clay (kasnije poznatiji kao Muhammad Ali) legenda svjetskog boksa, 5. je rujna, još kao amater, osvojio zlatnu medalju u kategoriji do 79 kilograma na Olimpijskim igrama u Rimu. Ono što je osvojio poslije nije lako nabrojati. No, čak i oni koji ne prate boks znaju da se Ali smatra najvećim boksačem ikada.

Palestinski militanti ubili 11 izraelskih sportaša u Munchenu
Munchenski masakr je neslužbeni naziv za splet događaja koji su se odigrali 1972. tijekom Olimpijskih igara. Naime, tada je militantna skupina Crni rujan ubila 11 izraelskih sportaša na što je Izrael reagirao smaknućima osumnjičenih za odgovornost i zračnim napadima.

Rođen Freddie Mercury
1946. godine rođen je Freddie Mercury, britanski pjevač. U Veliku Britaniju došao je s 18 godina i pohađao fakultet za umjetnost i grafički dizajn, što će se u karijeri grupe Queen primijetiti na omotima albuma, te ponekad i na garderobi sastava. Freddie je izradio i poznati logo grupe. U Engleskoj je upoznao Rogera Taylora i Briana Maya, koji su zajedno s Timom Staffellom svirali u sastavu Smile. Nedugo nakon toga Staffell odlazi iz sastava i na njegovo mjesto dolazi Freddie. Dolaskom Freddieja koncepcija i izgled grupe se bitno mijenjaju, a upravo je Mercury dao novo ime grupi. Nešto kasnije, nakon nekoliko neuspješnih basista, dolaskom Johna Deacona, konačno je 1970. osnovan jedan od najpoznatijih svjetskih sastava – Queen. S glasom nevjerojatnog opsega od čak četiri oktave, bio je jedan od najboljih vokala na tadašnjoj glazbenoj sceni, te se ujedno i danas smatra jednim od najvećih vokala u glazbenoj povijesti. Freddie je imao izuzetan talent za pisanje pjesama i melodija. Na to je utjecalo njegovo iskustvo u raznim vrstama glazbe, od indijske do britanske i američke. Njegova uvjerljivo najbolja i u svijetu najpoznatija pjesma je “Bohemian Rhapsody”, s albuma A Night at the Opera iz 1975. godine. U Britaniji se zadržala 9 tjedana na broju jedan top ljestvice.

Preminuo Antun Nemčić
1849. godine preminuo je Antun Nemčić, hrvatski književnik. Studirao je pravo i filozofiju u Zagrebu, te bio sudac u Novom Marofu i bilježnik Križevačke županije. Bio je pristaša narodnog preporoda, a pod pseudonimom A. N. Gostovinski pisao je pjesme, “Putositnice”, a okušao se i kao romanopisac i komediograf. Za života je dospio objaviti samo knjigu putopisne proze “Putositnice”, koja je nastala tako što je pisac, nesretno zaljubljen, išao u Italiju tražeći zaborav. Nemčić je pisao pjesme koje imaju domoljubni uzlet, ali ne odskaču od srodne lirike u hrvatskomu preporodu. Ostavio je i komediju “Kvas bez kruha, ili tko će biti veliki sudac”. Umalo je poginuo kao jedan od glavnih aktera krvave restauracije 1845. Umro je od kolere u trideset i sedmoj godini. U Koprivnici je sačuvana njegova kuća sa spomen pločom, a u selu Starigrad kraj Koprivnice obilježena je i klijet gdje je u vinogradu napisao svoje najznačajnije djelo “Putositnice”. (www.icv.hr, mh; Fotografija: Facebook)