Svečana sjednica Skupštine VPŽ

U okviru proslave Dana Virovitičko-podravske županije, koja ove godine obilježava dvadeset godina osnutka u suverenoj i samostalnoj Hrvatskoj, u Kazalištu Virovitica održana je svečana sjednica Županijske skupštine na kojoj su nazočili brojni visoki gosti i uzvanici, a među kojima su, između ostalih, bili potpredsjednik Hrvatskog sabora Tomislav Čuljak, saborski zastupnici Tomislav Karamarko, Josip Đakić, Vladimir Šeks, Branko Hrg, Igor Češek, potom Milijan Brkić, kao i župani Božo Galić, Danijel Marušić, Darko Koren. Goste iz cijele Hrvatske pozdravila je predsjednica Skupštine Virovitičko-podravske županije Ana Marija Petin, koja se osvrnula na dvadeset godina postojanja jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj.
– Dvadeset godina je dovoljno razdoblje da se se objektivno sagledaju učinci ovoga sustava na gospodarski i društveni razvoj. Na primjeru naše županije, a slobodno mogu reći i svih njenih općina i gradova, dosadašnja iskustva govore u prilog činjenici da je njihovo osnivanje bilo opravdano i polučilo odlične rezultate u odnosu na njihov ukupan razvoj – kazala je Petin.
Govoreći o povijesti i dvadeset godina postojanja u suverenoj i samostalnoj Hrvatskoj, ali u prvom redu o budućnosti Virovitičko-podravske županije župan Tomislav Tolušić je istaknuo kako se ne želi vraćati u prošlost, nego da ga isključivo zanima budućnost.
– Vodimo vas u pravom smjeru i nećemo vam lagati kao neki. Put kojim kročimo je trnovit, pun rupa, nema asfalta, makadam… Ali, taj put je jedini ispravan. Tvrdim da županija treba graditi škole, bolnice, inovacijske centre, poduzetničke inkubatore, spašavati kulturnu baštinu, dvorce, odnosno raditi sve što je za dobrobit njenih stanovnika – kazao je virovitičko-podravski župan Tolušić.
U ime gostiju Dan županije čestitao je župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušiću istaknuvši tom prigodom dugogodišnju uspješnu suradnju, a iskrenim čestitkama se pridružio i potpredsjednik Hrvatskog sabora Tomislav Čuljak, koji je uputio i poziv da Virovitičko-podravska županija i dalje bude pokretač ove regije, ali i cijele države.
– Unatoč krizi u Virovitičko-podravskoj županiji se ulagalo, gradilo i zapošljavalo. Vlada ne olakšava situaciju poduzetnicima ali ni građanima ove zemlje povećanjem poreznih nameta i uvođenjem niza drugih mjera koje pokazuju socijalnu neosjetljivost spram njenih građana i guraju Hrvatsku u još dublju krizu – kazao je potpredsjednik Hrvatskog sabora Tomislav Čuljak.
Tijekom svečane sjednice Županijske skupštine, kojoj su nazočili visoki državni i stranački dužnosnici, ukrajinski, poljski i češki veleposlanici u RH, župani, gradonačelnici i načelnici, predstavnici udruga proisteklih iz domovinskog rata, ravnatelji institucija, predstavnici vjerskih zajednica, gospodarstvenici i drugi visoki gosti, dodijeljena su priznanja svim dosadašnjim županima Prikazan je i promotivni film o županiji pod nazivom “Prvih dvadeset”, a u glazbenom dijelu svečanosti nastupio je Domagoj Tomšić, učenik Glazbene škole Slatina. (www.icv.hr, bg, Fotografije: Matija Rođak i Kristijan Toplak)

[nggallery id=2537]