Predstavljanje projekta „HU-CRO Wine Stories“

IPA prekogranični program Mađarska-Hrvatska slavi drugo izdanje Dana europske suradnje (ECD) s velikom konferencijom u Vukovaru. Više od 27 milijuna eura sredstava EU-a ravnopravno je dodijeljeno mađarsko-hrvatskim projektima s obje strane zajedničke granice. Jedan od brojnih projekata financiranih iz ovog Programa, a provedenih na području Virovitičko-podravske županije je projekt Mađarsko-Hrvatske vinske priče, koji je uz glavnog korisnika grad Orahovica, okupio snažno partnerstvo sa gradovima Villany i Ilok, te s Razvojnom Agencijom VIDRA. Projekt za cilj ima razviti vinsko-turističku infrastrukturu u prekograničnoj regiji, izgradnjom i uređenjem vinskih cesta u Orahovici, Villanyu i Iloku, te organizacijom festivala vina u sva 3 grada.

2013. je posebna godina za Program, s obzirom na ulazak Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja. Konferencija će tako biti povezana i s Danom europske suradnje te ulogom IPA prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska u pristupnom periodu Hrvatske u EU.

Budući da Program ulazi u svoju završnu fazu, vrijeme je osvrnuti se i vidjeti koliko je toga realizirano proteklih godina, s fokusom na prezentiranje rezultata ovog perioda te sudjelovanjem 140 odabranih projekata, odnosno njihovih Glavnih korisnika (partnera) na vukovarskoj konferenciji. Republiku Hrvatsku će na Konferenciji predstavljati zamjenik ministra regionalnog razvoja dr.sc.Jakša Puljiz kao i Helga Bubanović Devčić, pomoćnica ministra u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a Mađarsku – Nándor Csepreghy, zamjenik državnog tajnika iz ureda mađarskog premijera. Agnès Monfret, voditeljica sektora u Glavnoj upravi za regionalnu i urbanu politiku sudjeluje kao predstavnica Europske komisije. Konferencija će biti i prigoda gdje će biti priopćene i nove informacije o Strukturnim i investicijskim fondovima EU-a u novom proračunskom periodu 2014.-20. te čuti mađarska očekivanja, kao i promjene te koristi koje je članstvo u Europskoj uniji donijelo Hrvatskoj oko EU fondova.

Dan europske suradnje, inicijativa INTERACT-a koju podržava Europska komisija, slavi se 21. rujna, kao i u okolnim danima, a drugi put u cijeloj Europskoj uniji i diljem Europe. Sve više prekograničnih, transnacionalnih, kao i međuregionalnih programa objavljuju svoje događaje (uključujući i IPA prekogranični program Mađarska-Hrvatska) na službenoj web stranici, www.ecday.eu, želeći pokazati rezultate u više od 20 godine postojanja Europske teritorijalne suradnje. (ravidra.hr)