Ugovor za obnovu dvorca u Kapela Dvoru

U ponedjeljak, 30. rujna, u 9,30 sati biti će potpisivanje ugovora za obnovu dvorca/kurije Janković u Kapela Dvoru u sklopu EU projekta „Drava4Enjoy“ čija je vrijednost 2.115.972,33 EUR. Potpisivanje će biti u uredu župana Tomislava Tolušića, Trg Ljudevita Patačića 1, Virovitica, a nazočni će, uz župana Tolušića, biti direktor tvrtke Croming Rajko Stilinović i ravnateljica VIDRA-e Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije Natalija Havidić sa suradnicima.

Dovrac/kurija Janković u Kapela Dvoru obnovit će se u sklopu prekograničnog projekta „Experience and enjoy the Drava Valley by bicycle“ (Doživite i uživajte u Dravskoj nizini biciklom). Projekt akronima „Drava4Enjoy“ najveći je projekt u Trećem pozivu te je ujedno i najveći projekt turističke infrastrukture cijelog Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2007-2013. Vrijednost projekta iznosi 2.115.972,33 EUR, dok ukupni iznos EU sufinanciranja iznosi 1.798.575,23 EUR.

Glavne aktivnosti u projektu su:

– rekonstrukcija dvorca (kurije) obitelji Janković u selu Kapela Dvor, 7 km sjeverno od Virovitice koji je trenutno zapušten i u ruševnom stanju;

– rekonstrukcija i označavanje biciklističke rute Pitomača-Terezino Polje, Kapela Dvor-Virovitica, Lukač-Budakovac u ukupnoj duljini od 69,84 km;

– organizacija edukacije i trening programa za turističke vodiče-bicikliste;

– studijski posjet mađarskim biciklističkim stazama za hrvatske medije;

– organizacija biciklističkog maratona Kapela Dvor- Szentlőrinc;

– izrada trojezičnih (HR-ENG-HU) turističkih karata i vodiča, dostupnima za GPS uređaje i smart mobitele.

Dvorac (kurija) koji će biti obnovljen u sklopu projekta je najvjerojatnije sagrađen već početkom 19. stoljeća. Međutim, današnje odlike dobila je uglavnom u vrijeme vlasnika Geze pl. Jankovića oko 1880. godine. Dvorac će biti obnovljen u svrhu Turističko-edukacijskog centra, a u sklopu dvorca bit će turistička info-točka, Wi-Fi, suvenirnica i edukacijske dvorane. Turističko-edukacijski centar u Kapela Dvoru bit će središnja točka biciklističkih staza koje će se kroz projekt označiti, a obuhvaćaju područje Pitomača-Terezino Polje, Kapela Dvor-Virovitica i Lukač-Budakovac. (vpz.hr)